Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby do krajů a senátu začaly. Sobotka vyzval voliče k co nejvyšší účasti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Dnes ve 14:00 se otevřou volební místnosti, Češi budou vybírat nová krajská zastupitelstva a někde také senátory. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyzval občany k co nejvyšší účasti, očekává ji mezi 40 a 50 procenty.

Sobotka novinářům při návštěvě sídla České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) řekl, že považuje volby za velmi důležité. Byl by rád, aby účast voličů dosáhla hodnot podobných jako při sněmovních volbách.

"Kraje mají důležité kompetence, Senát je druhá parlamentní komora, ovlivňuje vznik zákonů," uvedl.

V posledních krajských volbách před čtyřmi lety překročila volební účast 40 procent pouze ve dvou krajích, na Vysočině a ve Zlínském kraji. Nejmenší poměr voličů našlo cestu k urnám v roce 2012 v Karlovarském kraji, účast tam tehdy dosáhla 31,5 procenta. Ve sněmovních volbách překračuje volební účast 50 procent.

Témata:  Volby 2016 Krajské volby Bohuslav Sobotka volby

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy