Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby pokračují. V prvních hodinách přišla k urnám asi desetina voličů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - V prvních zhruba dvou hodinách krajských a senátních voleb v Česku přišla k urnám většinou asi desetina voličů. Účast je tak podobná jako na začátku posledních společných krajských a senátních voleb v roce 2012. Obyvatelé o volby navzdory předchozím výzvám politiků k účasti zatím nijak valný zájem neprojevili. Svůj hlas už odevzdali někteří straničtí představitelé. Dnes budou volební místnosti otevřeny ještě do 22:00. V sobotu mohou lidé jít vhodit hlasovací lístek do volebních schránek od 08:00 do 14:00.

Volební komise očekávají větší nápor v podvečer, kdy většina lidí přichází domů z práce. V roce 2012 odevzdalo svůj hlas v krajských volbách zhruba 37 procent voličů, v posledních senátních před dvěma lety v prvním kole 39 procent.

Volby začaly ve 14:00. Po přibližně dvou hodinách třeba účast ve středních Čechách většinou nepřesahovala deset procent. Výjimkou je Mělník až s 12 procenty. Třeba v Kladně a Berouně ale přišlo méně než sedm procent voličů. V senátních volbách v Praze je účast v řádu jednotek procent. V Praze 6 činila po 16:00 volební účast 7,1 procenta, v Praze 10 odvolilo 8,6 procenta lidí a v Praze 11 osm až devět procent.

Podobná účast jako ve Středočeském kraji byla i na jihu a západě Čech. Třeba v Týně nad Vltavou na Českobudějovicku ale zatím odevzdaly hlasy jen čtyři procenta voličů. V Ústeckém kraji v prvních hodinách chodili k urnám nejčastěji senioři, třeba v ústecké čtvrti Krásné Březno přišlo do 16:00 hodin odevzdat hlas 7,9 procenta voličů.

Ani v Libereckém a Královéhradeckém kraji účast výrazně nepřesáhla desetinu voličů. Třeba v Liberci na Králově háji přišlo v jednom z okrsků k urnám 15 procent voličů, kdežto v jednom z okrsků v Jablonci nad nisou účast nepřekročila ani pět procent.

Například v Jihomoravském kraji však účast v prvních dvou hodinách činila jen přes šest procent. Nejvíce, a to přes osm procent, přišlo lidí v Brně a v Bučovicích, naopak ani ne pět procent hlásí volební komise z Moravského Krumlova, Pohořelic nebo Hrušovan nad Jevišovkou. Také ve Zlínském kraji přišlo jen několik procent voličů. Třeba v největším okrsku ve Vsetíně hlasovaly čtyři procenta lidí a v krajském městě Zlíně byla průměrná účast 8,3 procenta.

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka mezi voliči po přestěhování ze Slavkova u Brna do Prahy-Stodůlek chyběl. "Skutečně bych byl rád, aby lidé svého práva hlasovat využili, protože se jedná o veřejné služby, které se dotýkají jejich života," řekl dnes premiér.

Sociální demokraté ve volbách obhajují nynější dominantní postavení v regionálních zastupitelských sborech, mají i hlavní slovo v horní parlamentní komoře. Sobotka již před časem uvedl, že za úspěch by považoval, pokud by ČSSD udržela nejsilnější pozici v krajích i nejsilnější senátorský klub.

Skutečnost, že se nynější volby nesou zejména v duchu souboje ČSSD a ANO, zpochybnil předseda KSČM Vojtěch Filip, který volil v Českých Budějovicích. Poukázal na to, že volby takto prezentovali hlavně předsedové obou těchto politických uskupení. Komunisté jsou součástí koalic ve většině krajů, v Ústeckém mají hejtmana.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek odevzdal hlasovací lístek v Náchodě. Věří, že lidovci nyní získají více krajských mandátů, posílit chtějí také v Senátu.

Šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek soudí, že volby jsou především o svobodě. "Občané vyjádří svůj názor, zda si přejí další posun k autokratičtějšímu řízení společnosti," řekl, když odvolil v Bechyni na Táborsku. Předseda ODS Petr Fiala, který volil v Brně, zase doufá, že volby ukončí nadvládu ČSSD v krajích. Na to, že volby nejsou o výši důchodu, ale o lepších silnicích, školství a zdravotnictví, upozornil předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík po hlasování v Suché Lozi na Uherskohradišťsku.

Témata:  volby Volby 2016 Češi

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy