Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čechy trápí artritida. Na biologickou léčbu ale nedosáhnou

Nemoc, bolest, ilustrační foto
Nemoc, bolest, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - V Česku trpí zánětlivým onemocněním kloubů, artritidou, stovky tisíc lidí, na biologickou léčbu dosáhne ale jen zlomek z nich.

Kvůli většímu rozšíření biologické léčby také každoročně rostou náklady na léčbu těchto pacientů. Vyplývá to z dat, které ČTK poskytly tři největší zdravotní pojišťovny u příležitosti Světového dne artritidy, který připadá na 12. října.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která má 5,9 milionu pojištěnců, evidovala loni asi 199.600 pacientů s artritidou, což je zhruba o 14.000 více než o rok dříve. Biologickou léčbou je ale léčeno jen asi 1800 lidí, což není ani procento z celkového počtu.

Z asi 1,23 milionu pojištěnců České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) se s tímto bolestivým onemocněním kloubů loni léčilo asi 20.700 lidí, z toho jen 360, tedy asi 1,7 procenta, mělo biologickou léčbu.

U Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV), která zastupuje 1,28 milionu pojištěnců, na moderní léčení dosáhlo loni 715 lidí. Jaký podíl je to z celkového počtu pacientů s artritidou, pojišťovna neuvedla.

Témata:  Češi nemoc lékaři

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy