Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V krajských i senátních volbách vyhrálo hnutí ANO

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Po sečtení volebních okrsků vyhrálo hnutí ANO v devíti krajích a ČSSD ve dvou. V senátních volbách zvítězili adepti ANO v šesti obvodech, ODS ve čtyřech, ČSSD a KDU-ČSL ve třech.

Hnutí ANO podle průběžných výsledků jasně ovládlo letošní krajské volby, zatímco dosud dominantní sociální demokracie výrazně ztratila. ANO vicepremiéra Andreje Babiše po sečtení tří čtvrtin okrsků vyhrává v devíti ze 13 krajů, ČSSD vedená premiérem Bohuslavem Sobotkou zřejmě dokázala zvítězit jen v Jihočeském kraji a na Vysočině. Dosud přitom měla nejsilnější vládní strana 11 hejtmanů. V Libereckém kraji to vypadá na vítězství Starostů a ve Zlínském kraji zvítězila KDU-ČSL. Podle neoficiálních propočtů si asi dost pohorší komunisté. Hlasovat přišla zhruba třetina oprávněných voličů.

ANO je úspěšné i v souboji o třetinu Senátu - po sečtení hlasů ze tří čtvrtin senátních okrsků postupovalo v 16 obvodech, KDU-ČSL a ČSSD v devíti, Starostové ve čtyřech, ODS a TOP 09 ve třech.

Hnutí ANO ministra financí a miliardáře Andreje Babiše potvrdilo v nynějších krajských volbách předchozí vzestup a současné silné postavení na politické scéně. Regionální volby v premiéře jasně ovládlo. Sociální demokracie, která dosud v naprosté většině regionů dominovala, naopak zaznamenala poměrně masivní propad. Polepšila si naopak další vládní strana, KDU-ČSL.

Z pravicových opozičních TOP 09 a ODS můžou být spokojeni občanští demokraté. TOP 09 Miroslava Kalouska v podstatě propadla. Uspělo naopak hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které je partnerem TOP 09 na parlamentní úrovni a v minulých volbách před čtyřmi lety tomu tak bylo i na regionální úrovni. Opoziční KSČM ve volbách silný výsledek z roku 2012 neobhájila.

Hlasování zároveň ukázalo, že voliče částečně oslovila protiimigrační témata. Podporu dali hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, které vesměs kandidovalo se Stranou práv občanů. Naopak Úsvit neuspěl.

V krajských volbách dosud vesměs vítězily strany, které tvořily parlamentní opozici. Letos tomu bylo naopak. Podpora vládních uskupení by tedy mohla poukazovat na to, že voliči jsou s politikou kabinetu spíše spokojeni. Lidé neměli podle některých analytiků na rozdíl od předešlých voleb potřebu vládnoucí strany trestat za celostátní politiku.

Velký úspěch ANO a naopak propad ČSSD by mohl podle některých pozorovatelů ovlivnit fungování koalice. Babišova pozice by v ní mohla posílit. Předsedové obou nejsilnějších stran, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i Babiš ale už dříve uváděli, že jsou přesvědčeni o tom, že kabinet současné volební období dokončí. Nové sněmovní volby se uskuteční zhruba za rok.

Babišova pozice v ANO je neotřesitelná. Výsledek krajských voleb, ať by byl jakýkoli, by to nezměnil. Hnutí se jich účastnilo vůbec poprvé a Babišovi by se mohla splnit ambice získat hejtmanská křesla nejméně v pěti krajích, když ANO zvítězilo v devíti regionech.

V ČSSD, jejíž předseda Sobotka mluvil jako o úspěchu o vítězství nejméně v sedmi krajích, by mohly výsledky vyvolat vnitrostranickou debatu. Sociální demokraté zvítězili jen ve dvou regionech. V hlasování ale propadl také nynější jihomoravský hejtman Michal Hašek, který bývá řazen k takzvanému protisobotkovskému křídlu ve straně. ČSSD pod jeho vedením skončila na jižní Moravě až na třetím místě za ANO a KDU-ČSL. Hašek, který po minulých sněmovních volbách zapíral schůzku Sobotkových oponentů u prezidenta na zámku v Lánech, čelil nedávno i aféře kolem neexistující mluvčí.

Relativní volební úspěch KDU-ČSL i jejího předsedy a vicepremiéra Pavla Bělobrádka v Královéhradeckém kraji by mohl ovlivnit jeho uvažování o tom, zda bude chtít zůstat v čele lidovců, nebo ne. Výsledek STAN by zase mohl naznačovat, že se toto hnutí stane žádaným partnerem pro příští sněmovní volby. Na parlamentní úrovni sice dosud spolupracuje s TOP 09, smlouva ale skončí. V krajích hnutí STAN kandidovalo vesměs s různými regionálními uskupeními nebo samostatně.

Témata:  volby Volby 2016

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy