reklama

Česká televize v úterý s odvolání na spolkové ministerstvo vnitra uvedla, že Německo chce skupinu uprchlíků vrátit zpět do Česka. "Ministerstvo vnitra v tuto chvíli nemá od německé strany žádné oficiální stanovisko k možnému postupu Německa ohledně skupiny iráckých křesťanských migrantů, kteří po zrušení statusu azylanta v ČR požádali o azyl v Německu," uvedla Pěknicová.

O dalším případném postupu chce vnitro informovat až poté, co případně německou žádost obdrží. Pokud se však Německo rozhodne neudělit jim azyl a vrátí je z důvodu, že o něj už požádali v jiném členském státu EU, tak půjde o logický krok v souladu s mezinárodními pravidly.

Vnitro se dnes také ohradilo proti informacím médií, podle kterých německé ministerstvo vnitra několik dní nevědělo, že uprchlíci už požádali o azyl v Česku, kterého se později vzdali. "Ke spekulacím, zda nešlo o komunikační nedorozumění mezi ČR a Německem, uvádíme, že policie německým kolegům tuto informaci předala bezprostředně po zadržení skupiny v Německu," sdělila Pěknicová.

Skupina křesťanských uprchlíků z Iráku, která byla ubytovaná v Okrouhlíku na Jihlavsku, odmítla český azyl a v sobotu se vydala autobusem do Německa. Na hranicích je zadržela německá policie, která měla Iráčany podle původní dohody vrátit do Česka v pondělí ráno. Nakonec německá strana svou žádost o předání cizinců do ČR stáhla s odůvodněním, že všichni žádají v Německu o azyl. Uprchlíci uvádějí, že se v Německu nacházejí jejich rodinní příslušníci.

O vysvětlení německého postupu chtěl tamního ministra vnitra požádat jeho český protějšek Milan Chovanec (ČSSD). Uprchlíci podle něj opustili Česko v rozporu se zákonem. Uvedl, že Německo tím, že Iráčany nevrátilo do Česka, potvrdilo argumenty o nesmyslnosti povinných kvót Evropské unie k přesídlování migrantů. Německý přístup mohou využít další uprchlíci, kteří už požádali o azyl v jiných evropských zemích, varoval v pondělí Chovanec.

V rámci projektu organizovaného Nadačním fondem Generace 21 dosud do Česka přiletělo 89 křesťanských uprchlíků. Celkem fond plánoval přesídlit 153 lidí, z nichž 130 je vnitřně vysídlených uprchlíků z iráckého Kurdistánu a 23 iráckých uprchlíků z Libanonu. Poté, co skupina z Okrouhlíku požádala o své pasy, Chovanec program na přesídlení dočasně pozastavil. Budoucností projektu se bude ve čtvrtek zabývat vláda. Na stůl podle Chovance dostane dvě varianty, a to pokračování nebo pozastavení programu.