Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřela signatářka Charty 77 a bojovnice za lidská práva Libuše Šilhánová

Libuše Šilhánová
Libuše Šilhánová
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Dnes ve věku 87 let zemřela Libuše Šilhánová, signatářka Charty 77 a bojovnice za lidská práva. Patřila mezi zakladatele Československého helsinského výboru, několik let pak stála v jeho čele.

V roce 1957 Šilhánová vstoupila do KSČ, kde se zařadila do tzv. reformního křídla strany. V roce 1970 byla v reakci na otevřený protest proti okupaci Československa vyloučena. V roce 2001 ji prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy.

Socioložka a novinářka Šilhánová spolu s manželem Věňkem Šilhánem, který byl jednou z důležitých postav Pražského jara 1968, patřila mezi první signatáře Charty. "Libuši Šilhánovou jsem znala jak z Charty 77, tak z práce Československého a Českého helsinského výboru. Statečně se podílela na obraně lidských práv v době, kdy to bylo spojeno s mnoha obtížemi," řekla ČTK veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

"Její zásluhou přežil Helsinský výbor i v dobách, kdy si mnozí mysleli, že lidská práva už v nových poměrech nepotřebují ochrany. Její skromná a neúnavná práce z výboru udělala respektovanou a funkční organizaci i v demokratických poměrech," uvedla Šabatová.

Rozloučení se podle přání Šilhánové uskuteční v užším kruhu, řekla ČTK její dcera Kateřina.

Témata:  úmrtí lidská práva Libuše Šilhánová

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy