Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letošní cenu Václava Havla získala jezídka z Iráku

Václav Havel
Václav Havel
Foto: Reprofoto ČT

Štrasburk - Letošní mezinárodní Cenu Václava Havla za obranu lidských práv získala členka jezídské komunity z Iráku Nadja Muradová. Přežila masakr své rodiny a sexuální zotročení džihádisty z Islámského státu (IS).

Cenu udílí každoročně parlamentní shromáždění Rady Evropy (RE) ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77, cena je spojena s odměnou 60.000 eur (1,6 milionu Kč).

O útoku proti jezídům Muradová promluvila loni v prosinci v Radě bezpečnosti OSN s požadavkem na ochranu jezídů a zastavení jejich genocidy. Nyní žije v exilu.

Jezídové jsou náboženská komunita žijící především v severním Iráku. OSN v lednu uvedla, že radikálové z IS využívají v Iráku jako otroky až 3500 lidí. Jde hlavně o ženy a děti převážně z komunity jezídů. V roce 2014 při tažení těchto bojovníků mnoho uprchlíků z řad jezídů zemřelo v horách v okolí Sindžáru na severu Iráku.

Předseda parlamentního shromáždění RE Pedro Agramunt při slavnostním obřadu vyzdvihl osobnost Václava Havla. "Již mezi námi není, ale jeho odkaz je významnější než kdykoli dříve. Svým psaním a politickou činností předem varoval před nebezpečím nenávisti a předpojatosti a zdůrazňoval význam tolerance, soužití a respektování lidských práv. Musíme se vrátit k jeho odkazu v době, kdy je opět ohrožena jednota Evropy, kdy se různorodost stává prvkem rozdělování a kdy se lidé na sebe začínají dívat s podezíravostí a nedůvěrou," dodal představitel RE.

Už před vyhlášením letošní laureátky Agramunt řekl, že letošní ročník ceny je zcela zvláštní, neboť je ve znamení 80. výročí narození Václava Havla, který je podle něj "trvalým symbolem opozice despocii".

Témata:  Rada Evropy Islámský stát Václav Havel

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy