Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká Česko masová migrace Ukrajinců? Nová studie prozradila víc

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Z výzkumu geografů Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy vyplývá, že Ukrajinci postižení válečným konfliktem v brzké době do Česka migrovat nebudou.

"Zhruba dva miliony lidí, které v Donbasu postihla válka, o migraci na Západ neuvažují," řekl ČTK vedoucí výzkumu Dušan Drbohlav. 

Jeho výzkumný tým Geomigrace z Přírodovědecké fakulty UK s mezinárodními partnery v těchto dnech vydává knihu o migraci do EU po Majdanu. Geografové rok točili i rozhovory s migranty, kteří už emigrovali, nebo se do vlasti vrátili a ptali se i migračních expertů zemí Visegrádu kromě Maďarska.

"Ukazuje se, že vnitřně vysídlení se pravděpodobně do budoucna nedají masově do pohybu. Důvod je ten, že jsou většinou z východní části Ukrajiny a ta spádovala migračně na Rusko," konstatoval Drbohlav.

Ukrajina je politicky nestabilní a má ekonomické problémy. Výzkum ukázal, že ve své vlasti východní Ukrajinci čelí problémům s integrací, diskriminací na trhu práce, těžko se dostávají k sociálním dávkám i humanitární pomoci a často nejsou příznivě přijímáni ani západními krajany.

Zatímco Slovensko a Česko nepociťují výrazné navýšení imigrace z Ukrajiny, žádostem o azyl a pracovní víza čelí Polsko. Má liberálnější migrační politiku, která vyšla vstříc Ukrajincům. Ukrajinci nicméně tvoří dlouhodobě největší část žadatelů o azyl v Česku a jsou dlouhodobě druhou nejpočetnější skupinou cizinců na českém trhu práce. Toho chce využít i česká vláda při řešení nedostatku pracovních sil na trhu práce.

Témata:  přistěhovalectví Ukrajina Česká republika

Aktuálně se děje

2. května 2024 15:11

Tajná schůzka Scholze a Macrona v Paříži. O čem chtějí jednat?

Německý kancléř Olaf Scholz se ve čtvrtek večer v Paříži setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem na večeři, při které budou diskutovat o politice Evropské unie a Číny.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy