Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se zúčastní pohřbu slovenského exprezidenta Kováče

Michal Kováč, bývalý slovenský prezident
Michal Kováč, bývalý slovenský prezident
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Za Českou republiku se státního pohřbu bývalého prezidenta SR Michala Kováče zúčastní prezident Miloš Zeman. Ten v kondolenci minulý týden Kováče označil za významnou osobnost a blízkého přítele Čechů.

"Domnívám se, že dnešní Evropě chybí osobnosti jeho formátu. Velmi bych si proto přál, aby se pan prezident stal vzorem pro mladou generaci, a věřím, že jeho odkaz bude nadále přežívat v srdcích slovenských občanů," uvedl Zeman v kondolenci.

S Kováčem se veřejnost bude moci rozloučit ve středu na Bratislavském hradě. Státní pohřeb se uskuteční o den později. Z hradu se pak smuteční průvod s rakví přesune do Prezidentského paláce, v katedrále svatého Martina bude zádušní mše.

Kováče léta trápila Parkinsonova choroba, zemřel ve věku 86 let. Jeho funkční období v prezidentském úřadu v letech 1993 až 1998 poznamenaly spory s tehdejším autoritářským premiérem Vladimírem Mečiarem.

Témata:  Miloš Zeman Michal Kováč

Aktuálně se děje

9. května 2024 9:59

Vyjádření Bidena o zastavení dodávek zbraní považuje Izrael za zklamání

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy