Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí ANO řeší koalici v Ústeckém kraji s KSČM

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Litoměřice - Hnutí ANO dál vyjednává o koalici, která by vedla Ústecký kraj, s druhými komunisty. Žádná dohoda ale zatím uzavřena nebyla, řekl dnes ČTK krajský předseda hnutí Jan Richter.

KSČM probere možnou spolupráci s vítězem voleb ve čtvrtek na krajském předsednictvu. Dvojkoalice dvou nejsilnějších stran by v pětapadesátičlenném zastupitelstvu měla pohodlnou většinu 33 hlasů.

Pro vítěze voleb je případná koalice s KSČM stále prioritou. "Stále preferujeme dvojkoalici," řekl ČTK Richter. Jednání o její podobě jsou podle něj složitá. "Jsou různé varianty, které se řeší," doplnil Richter.

Podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM) je stále variant možné spolupráce několik. Jasno by měli mít komunisté nejpozději ve čtvrtek po zasedání krajského výboru. "Pokud se bavíme s kolegy z ANO, tak se bavíme o dvojkoalici. Ale že bychom rozebírali konkrétní jména, to ne," řekl Bubeníček.

Jasno není ani v tom, kdo by v případné dvojkoalici měl být hejtmanem. I když ANO krátce po volbách nevyloučilo, že by nejvyšší krajský post mohlo KSČM přenechat, ani v tomto směru dohoda neexistuje. "Hejtmanem bude pravděpodobně člen ANO nebo člen KSČM," dodal Bubeníček.

Témata:  Hnutí ANO Ústecký kraj KSČM

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy