Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dvacet českých policistů vyjelo chránit bulharské hranice

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Dvě desítky českých policistů dnes odpoledne odletěly do Bulharska, kde se zapojí do ochrany vnější hranice Evropské unie.

Hlídkovat budou na hranici se Srbskem v oblasti Kalotina, informoval mluvčí policejního prezídia David Schön. Na střežení evropských hranic se aktuálně podílí 110 mužů a žen v českých policejních uniformách.

Dvacetičlenný český kontingent bude v Bulharsku do 24. listopadu. Jeho příslušníci budou sloužit v běžných uniformách, se zbraní a vždy ve společné hlídce se svými bulharskými kolegy. S patrolováním jim pomůže i služební pes, kterého si policisté dovezli z Česka.

O možnosti nasazení českých policistů v Bulharsku hovořil počátkem září prezident Miloš Zeman po schůzce se svým bulharským protějškem Rosenem Plevnelievem. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na zářijovém summitu EU v Bratislavě uvedl, že Česko může Bulharsku s ochranou hranic pomoci dvěma desítkami policistů a částkou 20 milionů korun.

Témata:  Chorvatsko Policie ČR

Aktuálně se děje

1. června 2024 11:50

Evropské volby by v ČR vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu

Volby do Evropského parlamentu, které se konají za týden, by aktuálně vyhrálo hnutí ANO. Získalo by více než čtvrtina hlasů, vyplývá z květnového průzkumu agentury STEM/MARK pro Institut H21. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy