Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hradecké ANO zučí. Pravolevá koalice je prý podraz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradec Králové - Dohodu o koalici v Královéhradeckém kraji dnes podepsali zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09. Vítězné ANO, které s největší pravděpodobností skončí v opozici, reagovalo slov, že vychodočeský kraj rozvoj a stabilita nečeká.

V tiskové zprávě to dnes uvedla lídryně ANO v kraji a náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. "Nechceme a nebudeme se účastnit hry o rozdělení moci, která nerespektuje vůli voličů po změně ve vedení kraje. Odcházíme do opozice se vztyčenou hlavou a odhodláním," sdělila Dostálová.

ANO podle ní vyvinulo maximální úsilí ke vzniku silné koalice, bylo ochotno se vzdát i hejtmana. Ke zvratu v jednáních o koalici to ale nevedlo.

ANO tvrdí, že dohoda o vzniku nové koalice byla předjednána před volbami. "Je to přesně to, co jsem dělat nechtěla a dělat nebudu. Politikařit, intrikovat a nerespektovat voliče," uvedla Dostálová. Představitelé koalice předvolební dohodu opírají. "Hnutí ANO jsme neobešli. Čekali jsme po volbách nabídku ANO, která nepřišla," uvedl v úterním Právu Jiří Štěpán (ČSSD), kandidát na hejtmana.

Samotnou Dostálovou zřejmě nyní bude čekat rozhodování, zda bude krajskou zastupitelkou nebo náměstkyní ministryně. Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký k takové situaci uvedl, že podle volebního zákona vedoucí zaměstnanec státního úřadu nemůže být zastupitelem.

Témata:  Královéhradecký kraj Hnutí ANO Hradec Králové

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy