Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Berdychová poslala v Hradci Babišovo ANO do opozice

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradec Králové - Poslankyně Martina Berdychová (Východočeši), která byla do Sněmovny v roce 2013 zvolena na kandidátce hnutí ANO, nevyloučila odchod z poslaneckého klubu ANO. Vyplynulo to z jejího vyjádření po dnešním podpisu dohody o pětičlenné koalici v Královéhradeckém kraji, jejíž součástí jsou i Východočeši, kteří do krajských voleb šli v koalici se starosty. Ve volbách vítězné hnutí ANO v hradeckém kraji skončilo v opozici.

Svou pozici ve Sněmovně by Berdychová chtěla řešit na setkání s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. "Chtěla bych se domluvit s vedením poslaneckého klubu i s předsedou politického hnutí ANO, jak moji pozici dále vidí a jak budeme postupovat," řekla. Uvedla, že pokud by pro členy poslaneckého klubu byla její účast v klubu nepřijatelná, taky by z klubu odešla.

Vnitřně si podle svých slov musela oddělit své působení ve Sněmovně a v hradeckém kraji, když se ve Sněmovně řeší legislativa a na kraji regionální problémy. "Sedím v klubu ANO a hájím tam barvy ANO. Na tom nic neměním," řekla. Přiznala, že dostává maily a jiné podněty s výčitkou zrady. "Já to jako zradu na hnutí ANO necítím," uvedla.

Dohodu o koalici v Královéhradeckém kraji dnes podepsali zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09. Hejtmanem má být lídr ČSSD Jiří Štěpán. Koalice bude disponovat 24 mandáty z 45.

Hradecké ANO dohodu o pětikoalici označilo za podraz na lidi, kteří k volbám přišli a chtěli změnu ve vedení kraje. Královéhradecký kraj pod vedením pravolevé koalice podle hnutí ANO rozvoj a stabilita nečeká. ANO chce být na kraji konstruktivní opozicí.

Témata:  Hnutí ANO Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy