Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český zákon, který vadil soudu ve Štrasburku, byl upraven

Soud pro lidská práva Štrasburk
Soud pro lidská práva Štrasburk
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - V Česku už neplatí právní úprava, na jejímž základě dnes Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku konstatoval, že české úřady porušily právo na svobodu muže.

Muž narozený v roce 1956 byl v lednu 2005 zbaven pražským soudem svéprávnosti. Na tiskové konferenci v Praze dnes řekl, že přidělená opatrovnice ho v roce 2011 do ústavu dostala lstí díky tvrzení, že ho bere do lázní kvůli poraněnému kolenu.

Právnička Zuzana Durajová z Ligy lidských práv, která muže zastupuje, dodala, že v tehdejší době legislativa umožňovala, aby opatrovník bez přezkoumávání soudem uzavřel smlouvu se zařízením o umístění do sociální péče.

Štrasburský soud dnes konstatoval, že situaci poškozeného muže je nutné považovat za zbavení osobní svobody, i když s ním vyslovil souhlas opatrovník. "V okamžiku, kdy neexistoval žádný právní prostředek, který by mohl muž použít na svou obranu, bylo toto zbavení svobody podle soudu navíc nezákonné," vysvětlila právnička Ligy lidských práv Šárka Dušková.

Aktuální česká právní úprava už podle Durajové problémy vytýkané soudem neobsahuje. "Člověk může být umístěn proti své vůli v sociálních službách jen tehdy, když jsou naplněna konkrétní kritéria, ne jenom proto, že si to rozhodne nějaký opatrovník, který si chce například ulehčit svou práci," uvedla.

Člověk umístěný do zařízení musí být v nepříznivém zdravotním stavu a musí mu hrozit újma. Soud navíc přezkoumává, zda situaci nelze řešit nějakým způsobem, který tolik nezasáhne do jeho života.

Témata:  Evropský soud pro lidská práva zákony Česká republika

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy