Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Má se Česko bát Ruska? Komentátor zanalyzoval fakta

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Praha - Moskva přemístila rakety Iskander M do Kaliningradské oblasti, která od našeho území leží zhruba stejně daleko jako Budapešť. Komentátor Jan Fingerland se proto zamyslel, jestli by Čechy měl tento vývoj znepokojovat.

Komentátor připomněl, že o umístění střel Iskander M jako první informovalo Estonsko, znepokojení ale vyjádřilo i Polsko a také Litva, jejíž ministr zahraničí prohlásil, že Rusko nejen zbytečně zvyšuje napětí, ale také že rozmístěním raket porušilo příslušné mezinárodní dohody. Mluvčí ruského ministerstva ale tvrdí, že není důvod se znepokojovat, neboť Iskandery M byly do Kaliningradské oblasti přesunuty v rámci běžného vojenského cvičení.

Kontext, v němž se tyto kroky dějí, je podle komentátora definován ruskou angažovaností na Ukrajině, která v Evropě vyvolala mnohem větší znepokojení než mnohem přímější zákrok v Gruzii před osmi lety. "Dále je to postup v Sýrii, který Rusku zajistil klíčové postavení při rozhodování o čase a podobě syrského míru. Ve všech zmíněných případech Rusko systematicky vytváří nové bezpečnostní a politické poměry v neprospěch Západu. To se možná děje i v Kalinigradu, ruské bráně do celé oblasti Baltu. Druhým faktorem je kvalitativní a kvantitativní proměna ruské armády. Ta udělala velký pokrok v kvalitě výcviku, ale i rychlém dohánění i předhánění Západu, a to i v takových věcech, jako je vysoce efektivní elektronické rušení," píše na webu Českého rozhlasu.

Podle něj jsou ale zásadní jiné skutečnosti. "Zaprvé to, že ruské úspěchy jsou jen relativní. V Gruzii, na Ukrajině i v Sýrii se Rusko prosadilo proto, že bylo ochotno riskovat a že vsadilo na nečinnost svých západních protějšků. Éra opatrného prezidenta Obamy už končí a Rusko chce pravděpodobně ještě využít příležitost pro nové vykolíkování své zájmové sféry. Příští americký prezident už bude postaven před hotovou věc," zamyslel se komentátor.

Důležité podle něj je, že navzdory vší nebezpečnosti zůstává Rusko ve srovnání se Západem trpaslíkem, a to nejen ekonomicky a demograficky, ale dokonce i vojensky. Iskandery M v Kaliningradu tak prý nejsou tím typem hrozby, který bychom měli považovat za nejvážnější.

"Největší nebezpečí nevyplývá z jednání Ruska jako velmoci a nasazení moderních zbraní, ale naopak ve stále častějším používání hybridních taktik, jako je vysílání neuniformovaných jednotek, kybernetické útoky, dezinformační kampaň a nakupování spojenců ve svobodném světě. To není jednání velmoci, ale guerilly nebo gangu," tvrdí.

Rusku se ale prý jeho postup vyplácí, získává vliv a dokonce i území. "Putin momentálně nemá žádný podnět k tomu, aby změnil svůj způsob uvažování a jednání a stále více používá zahraniční politiku k řešení svých domácích problémů. Je proto správné očekávat od Západu, že se tam, kde to má smysl, Putinovi postaví," píše komentátor.

"Onen Západ je ovšem i Česká republika, přinejmenším zatím. Právě my ležíme na okraji svobodného světa, který Rusko okusuje, třeba i takovými kroky, jako je rozmístění Iskanderů v rámci „bojové přípravy"," uzavřel

Témata:  Rusko

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy