Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Zlínském kraji jednají o koalici lidovci s ANO, STAN a ODS

Jiří Čunek /KDU-ČSL/
Jiří Čunek /KDU-ČSL/
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Zlín – Lidovci, kteří ve Zlínském kraji vyhráli volby, vyjednávají o koalici s ANO, STAN a s ODS. Tato koalice by obsadila 29 zastupitelských křesel z celkových 45. O zapojení do koalice tak zřejmě neúspěšně usilovala ČSSD, která vyhrála minulé krajské volby v roce 2012 a po nich vládla s KSČM a Stranou práv občanů (SPO). 

Koalice, o které se jedná, by obsadila 29 zastupitelských křesel z celkových 45. Strany dnes jednaly v sídle lidovců na Orlovně ve Zlíně. Dohoda včetně rozdělení křesel v radě by měla být dotažena zřejmě nejpozději na začátku příštího týdne. Memorandum o koaliční spolupráci by mělo být zřejmě podepsáno v pondělí.

KDU-ČSL volby vyhrála s 12 mandáty. Kromě nich v zastupitelstvu usedne osm zástupců ANO, šest zastupitelů třetí ČSSD a stejný počet za hnutí STAN, které skončilo čtvrté. Čtyři křesla obsadí komunisté i zastupitelé Svobodných a Soukromníků, tři zástupci ODS a dva za hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura.

Levicová koalice ale v letošních volbách vyhořela. SPO se do zastupitelstva vůbec nedostala a neobhájila tak čtyři křesla, ČSSD ztratila šest a komunisté pět mandátů.

Lídr lidovců a zřejmě budoucí hejtman Jiří Čunek ČTK řekl, že se KDU-ČSL rozhodla respektovat výsledek voleb. "Kdybychom šli z obráceného konce, mohli bychom dopočítat nadpoloviční většinu a KDU-ČSL by měla šest nebo sedm radních. Ale já jsem přesvědčen o tom, že je potřeba, aby koalice reprezentovala většinový názor kraje. A ten byl takový, že levice má jen deset mandátů," uvedl Čunek.

Podle něj by v radě měli lidovci obsadit čtyři křesla, po dvou ANO a STAN a jedno ODS. "ANO by mělo mít ještě o kousek mandátu, ne o celý, víc, ale to bude zřejmě vykompenzováno výbory. Chceme ale zlevnit práci kraje, nechceme mít uvolněné předsedy výborů. Uvolnění budou jenom radní a dokonce někteří radní budou neuvolnění," dodal Čunek.

Budoucí koaliční partneři se ještě nedohodli na tom, kdo obsadí který resort. "Názor na to, že by s touto nabídkou souhlasili všichni partneři, už tady ale máme. Jsem přesvědčen, že ta čtyřkoalice je závěrečný návrh, se kterým půjdeme do zastupitelstva," řekl Čunek. 

Témata:  Zlínský kraj Hnutí ANO Jiří Čunek 1

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy