Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letošní sklizeň obilí je vyšší než loni, hlásí zemědělci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Praha - Letošní sklizeň obilí je podle zemědělců o tři procenta vyšší než loni. I tehdy ale prý byla nadprůměrná.

Zemědělci sklidili 8,422 milionu tun obilí, vyplývá z odhadu, který dnes podle stavu k 15. září zveřejnil Český statistický úřad.

Předchozí odhady sklizně obilí byly pesimistické, předpokládaly proti loňsku pokles. Podle posledního odhadu pěstitelé ale meziročně sklidili o 248.000 tun obilí než loni, přičemž desetiletý průměr letošní sklizeň převyšuje o 11,1 procenta.

Podle ČSÚ to tak bude čtvrtá nejvyšší úroda obilovin od roku 1920, více obilovin se z polí sklidilo jen v letech 1990, 2004 a 2014. Meziročně vyšší úroda je i u řepky a brambor.

Jako dobrou hodnotí statistici mimo jiné úrodu kukuřice na zrno. Letošní úrodu brambor očekávají statistici ve výši 689.000 tun, což je proti loňské velmi nízké sklizni o 36,5 procenta více.

Témata:  zemědělci obiloviny řepka olejka

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy