Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Znárodnění Bakalova majetku? Návrh Úsvitu u vlády zřejmě neprode

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pro rozpor s principy demokratického státu vláda zřejmě odmítne návrh opozičního Úsvitu na znárodnění majetku miliardáře Zdeňka Bakaly.

Ministři podle předběžného stanoviska pro pondělní schůzi kabinetu uvedou, že návrh zákona představuje "flagrantní porušení zásady rovnosti a zákazu svévole při uplatňování státní moci".

S předlohou přišla před senátními volbami kandidátka Úsvitu v Ostravě Alena Vitásková. Skončila už v prvním kole volebního klání. O návrhu rozhodnou zákonodárci, tedy pokud se k němu do konce volebního období podobně jako i některých dalším opozičním předlohám vůbec dostanou.

"Návrhy zákonů ani jiných právních předpisů by podle přesvědčení vlády neměly plnit funkci pouhé politické proklamace, ale měly by být návrhem možného řešení pociťované problematiky pohybujícího se v mantinelech ústavního uspořádání," uvedli vládní legislativci v dokumentu pro kabinet. Výtky sepsali celkem v sedmi bodech.

Předloha Úsvitu by umožnila podle předkladatelů z řad poslanců Úsvitu znárodnit a později vydražit Bakalovo sídlo na šumavské Modravě, jeho vydavatelství a veškeré movité věci, aby byla zachráněna aspoň část majetku, kterou nevyvedl do zahraničí.

"Účelem zákona je zmírnit křivdy a důsledky trestných činů, ke kterým došlo na základě pletich dne 16. září 2004 při privatizaci podílu České republiky na podniku Ostravsko-karvinské doly," stojí v návrhu zákona.

Témata:  Zdeněk Bakala vláda

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.