Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby do Senátu vrcholí. Jak silný mandát získá vládní koalice?

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Volební místnosti pro druhé kolo senátních voleb se otevřely dnes v 08:00, hlasování končí ve 14:00. Lidé vyberou 27 senátorů a určí, jak silnou většinu bude mít nadále v horní komoře koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Díky vzájemným duelům má koalice jistých sedm mandátů. V jednaosmdesátičlenné horní komoře tak bude mít nejméně 42 křesel.

Nejsilnějším klubem zůstane ČSSD - bude mít bez ohledu na výsledek voleb 23 členů a až devět by jich mohlo přibýt. Druhou nejsilnější frakcí se stane buď KDU-ČSL, nebo ANO - tyto frakce by mohly mít až 18 členů.

ODS může mít nově jen 11 senátorů, tři mandáty už v prvním kole ztratila. Předstihnout by je mohli i Starostové spolu s TOP 09, v jejichž společném klubu by mohlo být až 12 senátorů. Naději na udržení klubu má Strana práv občanů spolu s komunisty. Potřebuje k tomu dva senátory, stejně jako Strana zelených na obnovení své frakce.

Hlasovací lístky a obálku lidé dostanou až ve volebních místnostech, musí si s sebou vzít jen průkaz totožnosti. Výsledky hlasování by měly být známy před setměním.

Témata:  Volby 2016 Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

2. května 2024 13:35

Mrazivé počasí zničilo většinu úrody v Česku

Letos se v Česku kvůli intenzivním mrazům místo očekávaných 138 000 tun ovoce očekává sklizeň pouze kolem 30 300 tun. Sdělil to ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na tiskové konferenci v Praze po jednání se zástupci ovocnářů, vinařů a lesních školek. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy