Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Římská vojska operovala v českých zemích až na Svitavsku, zjistili archeologové

Římská legie
Římská legie
Foto: Reprofoto

Jevíčko (Svitavsko) - Česká kotlina sice nebyla v minulosti přímou součástí (provincií) římské říše, nicméně římská vojska se ve zdejších končinách pohybovala. Operovala dokonce až u Jevíčka na Svitavsku.

Potvrdil to záchranný výzkum archeologů Regionálního muzea v Litomyšli, který na okraji Jevíčka odhalil pozůstatky římského pochodového tábora. Dokládají to nálezy velmi kvalitní římské keramiky, řekla ČTK archeoložka muzea Jana Němcová. Dosud byly objeveny římské pochodové tábory nejseverněji na českém území u Olomouce nebo Hulína.

"Podařilo se nám zachytit delší část linie příkopu, který má zahrocený profil, a na dně příkopu jsme objevili i část misky z provinciální keramiky, které říkáme terra sigillata," uvedla Němcová.

Archeologové předpokládají, že tábor u Jevíčka směřoval do města, kde jej dnes překrývá zástavba. Poblíž příkopů objevili i dvě pícky na pečení chleba. To by naznačovalo hospodářské zázemí pochodového tábora a také delší pobyt Římanů na tomto místě.

Do oblasti Jevíčka mohly vést Římany obchodní cesty využívané od pravěku. "Tábor je situován v místě, kde mohl kontrolovat tyto trasy. Zároveň v polovině druhého století byly markomanské války, mezi barbary byla neklidná situace a Římané se snažili mít je pod kontrolou. To mohl být jeden z důvodů pro vznik tábora," řekla Němcová.

Témata:  Římská legie archeologie historie

Aktuálně se děje

1. června 2024 10:41

Biden představil izraelský plán pro Gazu. Hamás vyzval, aby ho přijal

Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy, informovala AFP a BBC. Plán zahrnuje stažení izraelských vojáků a propuštění rukojmích. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy