Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé o druhé kolo senátních voleb nemají zájem, na Mojžíři v Ústí hlasovalo procento lidí

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Zájem lidí o druhé kolo senátních volby je slabší než před týdnem, kdy bylo první kolo spojeno s hlasováním do zastupitelstev krajů. Účast se ve většině okrsků pohybuje mezi deseti až 20 procenty, někde ani to ne.

V hlavním městě byla nejvyšší volební účast k 11:00 na Praze 6, kde volila už více než pětina lidí.V Kutné Hoře zatím přišlo k urnám 14,6 procenta voličů, v Berouně 12,5 procenta a na Mělnicku se účast pohybuje pod deseti procenty.

Třeba v ústeckém obvodě Neštěmice měli dnes zhruba dvě hodiny po otevření volebních místností účast kolem pěti procent, na sídlišti Mojžíř odvolilo sotva procento voličů.

O něco lepe se situace vyvíjí na Liberecku. "Nejvyšší byla v Radimovicích, kde už odvolilo 21 procent voličů, tak vysokou účast jsme nikde jinde nezaznamenali," řekl ČTK Zdeněk Valášek z krajského úřadu.

V Karlových Varech zatím na tři místa přišlo do 12 procent oprávněných voličů. Malé obce kolem krajského města očekávají účast kolem 15 procent.

Velký zájem voličů o hlasování nezaznamenali ani ve volebním obvodu Plzeň-město (okres Plzeň-jih, obvod Plzeň 2 a severní část Klatovska). V Blovicích přišlo za oba dny do deseti procent ze 1400 zapsaných voličů. Do deseti procent odhadli účast také v Chlumčanech a ve Spáleném Poříčí.

Zhruba 30 procent voličů dorazilo k volbám v Mladé Vožici na Táborsku, kde je starostou jeden ze senátorských kandidátů. Na dalších místech Jihočeského kraje je ale účast slabší.

Ani v Pardubickém kraji se voliči k urnám příliš nehrnou. Například na pardubickém gymnáziu Dašická odvolilo do dnešních 10:30 asi deset procent voličů.

Nízká účast zatím provází druhé kolo voleb také v jihlavském obvodu. Momentálně se pohybuje okolo deseti procent.

Také v Moravskoslezském kraji mají lidé o hlasování malý zájem. Kontrolní komise krajského úřadu se dnes dopoledne pohybovala na Třinecku. "Volební účast se tam odhadem pohybovala mezi deseti a 12 procenty," řekla mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.

V senátním obvodu Olomouc účast na řadě míst nedosahuje ani ke 20 procentům. Například v olomouckém okrsku 30 přišlo podle tamní zapisovatelky v 11:00 jen 18 procent voličů.

V obvodu, do něhož spadá menší část Brna a část okresu Brno-venkov, přišlo do 10:00 hlasovat pouze 9,25 procenta lidí. Větší zájem mají voliči o souboj na Hodonínsku mezi Zdeňkem Škromachem (ČSSD) a Annou Hubáčkovou (KDU-ČSL). K urnám v jihovýchodním cípu republiky přišlo 14,79 procenta lidí.

Témata:  Volby 2016 Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

2. května 2024 18:59

Těžký úder pro Putina: Ukrajinské drony vyřadily rafinerie, Rusům už došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy