Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novými senátory se stali Czernin a Cienciala

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - Novým senátorem za volební obvod 37 - Jičín se stal Tomáš Czernin (54), člen TOP 09. Před šesti lety skončil ve stejném volebním obvodu na třetím místě. V horní komoře také nově zasedne Jiří Cienciala (66), nestraník za Občané spolu - Nezávislí).

Tomáš Czernin je příslušník vinořské větve bývalého šlechtického rodu Czerninů, lesník a zemědělec. Od roku 1992 se věnuje správě zrestituovaného rodinného majetku v Dymokurech na Nymbursku.

Začínal jako projektant v Pražském projektovém ústavu, poté působil jako projektant v Rakousku. V letech 1998 až 2002 byl v Dymokurech zástupcem starosty jako nestraník za KDU-ČSL. Je členem Suverénního řádu Maltézských rytířů a osobně se účastní na charitativním díle tohoto řádu.

Celým jménem Tomáš Zachariáš Josef Maria Děpolt Rudolf Kazimír Hostislav Czernin se narodil 4. března 1962 v Plzni. Vystudoval Stavební fakultu Českého vysokého učení technického v Praze.

Cienciala je vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj, bývalý ministr průmyslu a obchodu ve vládě Jiřího Rusnoka. Většinu své kariéry spojil s Třineckými železárnami, byl mimo jiné vedoucím oddělení robotiky (1987 až 1991), ředitelem pro vývoj a obchod ve strojírenské divizi (1991 až 1997) a nakonec generální ředitelem společnosti (1997 až 2011). Po odchodu z čela firmy působil v její dozorčí radě.

Je považován za schopného manažera, v roce 2008 například vyhrál anketu Manažer roku. Vystudoval systémové inženýrství na Vysoké škole báňské v Ostravě, na škole také externě vyučoval. Před nástupem do Rusnokovy vlády se k pedagogické činnosti vrátil, byl rektorem Vysoké školy podnikání v Ostravě (od 2015 Vysoká škola podnikání a práva). Cienciala pochází z polské menšiny, kromě češtiny a polštiny ovládá i angličtinu.

Témata:  Volby 2016 Senát Parlamentu České republiky Jiří Cienciala

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy