Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS je hlavní pravicovou silou, volby to potvrdily, myslí si Fiala

Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Za vítězstvím KDU-ČSL v letošních senátních volbách je hlavně úspěch samotných kandidátů, míní předseda strany Pavel Bělobrádek. Senátní volby podle šéfa občanských demokratů Petra Fialy potvrdily, že ODS zůstává hlavní pravicovou silou v zemi.

KDU-ČSL vyhrála senátní volby. Kandidáti s její podporou uspěli v devíti z 27 obvodů, ANO a Starostové v pěti, ODS ve třech, ČSSD, TOP 09 a Severočeši ve dvou. "Značka KDU-ČSL má určitou hodnotu, ať už ideovou, či věcnou," řekl Bělobrádek novinářům. Dobrou strategií podle něj bylo spojit se s dalšími politickými subjekty.

Bělobrádek dodal, že podle jeho názoru voliči vidí dvě možnosti změny. "Buď volí novotvary, jako jsou Věci Veřejné nebo hnutí ANO, nebo strany, které prošly generační proměnou a sebereflexí. KDU-ČSL obměnou i sebereflexí prošla. Voliči navíc preferují naši věcnou a neagresivní politiku," řekl.

Kandidáti ODS byli ve druhém kole voleb úspěšní ve třech obvodech, a to Tomáš Jirsa v Českém Krumlově, Jiří Oberfalzer v Berouně a Miloš Vystrčil v Jihlavě.

Fiala pogratuloval všem třem zvoleným kandidátům a také Zdeňkovi Nytrovi, který jako nezávislý s podporou ODS a TOP 09 získal mandát v obvodě Ostrava-město. V Mělníku naopak neuspěla Veronika Vrecionová a v Blansku Jan Machač. Podle Fialy ale udělali maximum, aby dobře reprezentovali ODS.

"ODS se poučila z minulosti, je připravena na budoucnost a nyní nabízí odpovědnou pravicovou politiku. Jsem si jistý, že můžeme aspirovat na ještě lepší výsledek ve volbách do Sněmovny, které nás čekají příští rok," dodal Fiala.

Témata:  Petr Fiala Pavel Bělobrádek Volby 2016

Aktuálně se děje

2. května 2024 13:35

Mrazivé počasí zničilo většinu úrody v Česku

Letos se v Česku kvůli intenzivním mrazům místo očekávaných 138 000 tun ovoce očekává sklizeň pouze kolem 30 300 tun. Sdělil to ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na tiskové konferenci v Praze po jednání se zástupci ovocnářů, vinařů a lesních školek. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy