Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O volby byl rekordně nízký zájem. Lidé Senátu nerozumí, myslí si Gazdík

Petr Gazdík
Petr Gazdík
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Letošní senátní finále provázela dosud nejnižší volební účast. K urnám přišlo pouze 15,38 procenta voličů. Podle STAN by se mělo začít uvažovat o elektronické volbě přes internet.

V posledním senátním finále řádných voleb před dvěma lety byla účast zhruba o 1,3 procentního bodu vyšší.

Nejméně voličů přišlo letos rozhodnout o svém zástupci v horní parlamentní komoře v mosteckém obvodu, a to 10,73 procenta. Naopak nejvyšší účast byla v Praze 6, v níž hlasovalo 23,23 procenta lidí oprávněných volit.

Volební komisaři vydali voličům 427.774 hlasovacích obálek, 251 z nich nakonec nevolilo.

Úkolem všem stran bude podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska přesvědčit veřejnost, že nechodí hlasovat o politicích, ale sami o sobě. "Upřímně řečeno, nevím, co s tím. Nízká volební účast do určité míry demokracii ohrožuje," dodal.

Výsledek voleb a nízká účast podle předsedy STAN Petra Gazdíka říká, že lidé senátu nerozumí. Pro to, aby mohl hrát aktivnější roli, chce iniciovat změnu ústavy, která by prodloužila lhůtu pro projednávání zákonů v horní komoře ze 30 na 60 dnů. "Parlament má být místem institucionalizované diskuse, nemá být továrnou na zákony, jak to vnímají někteří politici. Nemáme produkovat přes 700 zákonů ročně. Ten systém je pak nepřehledný. Senát může zásadním způsobem změnit svou roli a my jste na tom připraveni spolupracovat s ostatními kluby," doplnil Gazdík. Podle úspěšných kandidátů STAN by nízká volební účast mohla nastartovat debatu o možné elektronické volbě přes internet, kterou bude hnutí prosazovat.

Témata:  Volby 2016 Senát Parlamentu České republiky Petr Gazdík

Aktuálně se děje

2. května 2024 16:30

Obnova domů v Pásmu Gazy podle OSN může trvat 80 let

Obnova domů v Pásmu Gazy by se podle zprávy Organizace spojených národů (OSN) zveřejněné ve čtvrtek mohla prodloužit až do následujícího století, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy