Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protestující proti čínské politice budou podávat žalobu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Protestující proti čínské politice, kteří nebyli při návštěvě čínského prezidenta vpuštěni na pražské Hradčanské náměstí, podají správní žalobu.

Na tiskové konferenci to dnes řekli zástupci organizací, které se na přípravě protestu z konce března podílely. Pod žalobou budou podle advokáta Jana Kalvody podepsáni Martin Bursík a Kateřina Jacques, připojí se ale možná i další účastníci protestu. Další lidé prý chystají podání ústavní stížnosti a Parlament vyzývají ke zřízení vyšetřovací komise.

Desítka organizací chtěla minulé úterý během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga protestovat proti porušování lidských práv v Číně. Pro demonstraci si zamluvili Hradčanské náměstí. Policie ale náměstí pro chodce i vozidla z bezpečnostních důvodů uzavřela a demonstranty na něj těžkooděnci nevpustili. Organizátoři tvrdí, že tím porušila ústavně zaručené právo na shromažďování.

"Žalobu se rozhodli podat svolavatelé té demonstrace na Hradčanském náměstí, to jest Martin Bursík a Kateřina Jacques," řekl Kalvoda. Podstatou žaloby podle něj bude, že ohlášená demonstrace může být zakázána do tří dnů od ohlášení. "A jen z důvodů, které stanoví zákon o právu shromažďovacím, nikoliv z důvodu dopravního omezení, ani červenky, ani epidemie, ani památkové ochrany, ten zákon je pevný," dodal Kalvoda.

Magistrát a policie podle něj udělaly "prastarou, hloupou, estébáckou" fintu, když na místě vyhlásily kvůli ochraně ústavních činitelů dopravní omezení. "Což opravdu s ústavou slučitelné není," poznamenal. Žaloba se podle něj může rozšířit i o další podněty z doby návštěvy čínského prezidenta.

Témata:  návštěva čínského prezidenta v ČR

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:41

Rusko útočilo na oblasti Charkov a Dněpr. Ukrajina sestřelila bombardér Su-25, řekl Zelenskyj

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doněckou oblastí na východě Ukrajiny sestřelily stíhací bombardér Su-25, prohlásil během proslovu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentura Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy