Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Upadne ČSSD do bezvýznamnosti? David Rath nemá dobré zprávy

Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Krajské volby pro sociální demokracii nebyly právě veselé, strana přišla o některé regiony, kde měla hejtmany. Podle Davida Ratha musel ten, kdo se mezi lidmi pohybuje, takový výsledek očekávat. Není to prý až taková tragédie, přesto by se podle něj ČSSD měla z výsledků voleb poučit - alespoň pokud nechce upadnou do „bezvýznamnosti“.

Každá strana se podle něj časem okouká a udělá tolik chyb, že ji lidé už nebudou mít chuť volit. „Konečně na tomto principu je demokratická soutěž postavena. Pokud chce strana přežít a opět někdy v budoucnu uspět, tak po volebním debaklu musí změnit styl své politiky a upravit cíle. Dostali jsme se do fáze, kdy ve společnosti zase stoupá poptávka pro razantních a rozhodných politicích," píše na svém blogu na serveru Aktuálně.cz Rath.

V minulosti podle něj byli lidé přitahováni střety silných osobností. „Připomeňme si Klause a Zemana, nebo Topolánka s Paroubkem. Po čase je konfrontační politika unaví a hledají tzv. slušné politiky, co nevyhledávají konflikty. Za nějakou dobu získají dojem, že to taky není ono a zase se koloběh opakuje. U nás jsou cykly rychlejší, protože celá společnost je stále neklidná. Neklid pramení z nenaplněných očekávání, které probudil listopad 1989. Permanentně se hledá viník a obětní beránci našich zklamaných ambicí," myslí si.

Jestli chce tedy ČSSD v příštích volbách uspět, pak se podle něj musí přizpůsobit změnám nálad ve společnosti a nesmí naivně očekávat, že se společnost bude přizpůsobovat jejich stylu. „Stoupá počet lidí, co by v čele země rádi zase viděli razantního lídra, který ví, čeho chce dosáhnout, nevyhýbá se střetům, a lidi chápu, co je jeho cíl a vnímají ho jako prospěšný i z pohledu vlastních životů. Sociální demokracie se změnila ve stranu mírného pokroku v mezích spletitých a nesrozumitelných zákonů," kritizuje své kolegy Rath, podle kterého mnohdy nejde ani o pokrok, ale spíše o „chronické úřednické přidušování veškeré aktivity ve společnosti."

„A aby se něco pozitivního dělo, tak se tu a tam přidá někomu trošičku na důchod, nebo na nějakou dávku. Místo strany, která podporuje lidi „práce", se stala partají sociálních dávek. Sociální demokracie zapomíná na to, že se musí opírat především o lidi, co se živí vlastní prací - aktivitou, což jsou samozřejmě i malí a střední podnikatelé. Místo politiky razantně podporující práci, tvorbu hodnot a aktivitu lidí vidíme politiku podpory velkokapitálu a rostoucí skupiny sociálně potřebných. Velkokapitál přitom sociální demokracií pohrdá a množství sociálně potřebných na politiku z vysoka kašle," nebere si servítky lékař.

Zajímavé prý bude sledovat, zda je ČSSD schopna sebereflexe. ODS toho po mnoho let podle něj schopna vůbec není. „Na základě chybného vyhodnocení vlastních chyb pak vybudovala svoji současnou politiku, která takřka nikoho nezajímá. ODS vznikla a mohutněla jako strana lidí ostrých loktů, co příliš nehledí na to, co se smí a nesmí. Ve společnosti není takových lidí málo a hodně dalších jim fandí, neboť je přitahuje jejich dravost. Pod tlakem nebystrých médií v ODS vyhrál proud tzv. slušných, což je synonymem pro neprůrazné, kterými jejich vlastní voliči pohrdají a tak k volbám nechodí," analyzuje stranu s tím, že ODS začne stoupat jen tehdy, pokud najde důrazného lídra, který lidem slíbí, že většinu současných pitomých zákonů zruší, vyhodí polovinu úředníků a nechá lidi zase svobodně podnikat a žít podle svého.

ČSSD podle něj může skončit stejně jako ODS, alespoň pokud současný debakl nezanalyzuje správně, pak nepřijde s nezajímavým řešením. „Otázkou je, zda současná sociální demokracie vůbec tuší, kdo jsou její potenciální voliči a co je skutečně zajímá. Obávám se, že desetiletí prožitá ve skleníkovém prostředí úřadů je zbavila schopnosti realisticky hodnotit nálady a tužby lidí. Měla by se začít ptát chytrých lidí, co je neživí politika ani úředničina, ale jejich vlastní práce," radí Rath ČSSD.

Témata:  David Rath 1 Sociální demokracie (SOCDEM)

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy