Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po ukončení intervencí bude ČNB čelit spekulantům, varuje Niedermayer

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Podle europoslance a bývalého viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera bude Česká národní banka (ČNB) zřejmě po ukončení devizových intervencí čelit velkému tlaku spekulantů.

Bankovní rada ČNB na konci září zopakovala, že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017.

"Potřeba udržovat měnové podmínky uvolněné přinejmenším v dosavadním rozsahu přetrvává. Bankovní rada proto konstatuje, že Česká národní banka neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. Bankovní rada přitom nadále vidí jako pravděpodobné ukončení závazku v polovině roku 2017. Bankovní rada současně zopakovala, že případné posílení kurzu po opuštění kurzového závazku bude tlumeno mimo jiné zajištěním kurzového rizika ze strany vývozců během trvání závazku, stejně jako uzavíráním korunových pozic finančních investorů. Česká národní banka bude navíc připravena intervenovat za účelem zmírnění kurzových výkyvů," informuje cnb.cz.

"Pokud by ČNB po ukončení kurzového závazku hrála na trhu výraznou roli, tak to znamená, že ten režim neskončil a stále se bude vyplácet spekulovat proti centrální bance," podotkl Niedermayer v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Podle Niedermayera již ke spekulacím začíná docházet, což naznačuje velký objem korun, které musela ČNB v srpnu použít, aby udržela českou měnu oslabenou. ČNB v srpnu na intervenční nákupy použila 28,6 miliardy Kč, což je letos druhý největší objem za jeden měsíc. "Ty spekulace budou obrovské. Nyní stojíme na jejich začátku a vidíme, že ty intervence jsou opravdu velké," uvedl.

Český podnikový sektor si podle národního koordinátora pro zavedení eura v ČR a bývalého viceguvernéra ČNB Oldřicha Dědka mohl tři roky nanečisto vyzkoušet, takový pobyt v eurozóně bez kurzového rizika. "Já myslím, že s tím byl spokojen," dodal.

Témata:  ČNB Luděk Niedermayer

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.