Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyjednávání v Jihočeském kraji: ANO přestává preferovat ODS, je otevřené všem možnostem

Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

České Budějovice - Představitelé jihočeského ANO se dnes dohodli, že přestanou jako koaličního partnera preferovat ODS. Budou otevření jednání s ostatními subjekty.

ČSSD si ve volbách zajistila 15 zastupitelů z 55, ANO má 12 mandátů. Kromě dvou vítězných stran a třetí ODS s osmi mandáty se do zastupitelstva dostaly dále KSČM se sedmi, koalice Pro jižní Čechy s pěti, KDU-ČSL a rovněž Jihočeši 2012 shodně se čtyřmi křesly.

"Prioritou při vytváření koalice pro nás zůstává ODS. Máme k ODS blízko z mnoha důvodů. Pokud s ní má ČSSD nepřekonatelný problém, tak budeme jednat i s ostatními. Nechceme blokovat vznik budoucí koalice," uvedla předsedkyně jihočeské buňky ANO Radka Maxová na jednání krajského předsednictva a nově zvolených zastupitelů.

"Zítra (v pondělí) se budeme znovu o všem bavit s představiteli sociálních demokratů," dodala Maxová. ČSSD odmítá ODS jako třetího partnera do koalice. "ODS je pro nás příliš napravo. My se snažíme najít více středolevicového partnera," řekl hejtman Jiří Zimola.

Témata:  Jihočeský kraj Hnutí ANO Jiří Zimola

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy