Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda po volbách odložila většinu ekonomických témat

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Vláda.cz

Praha – Debatu o většině ekonomických témat dnes vláda odložila. Podle místopředsedy vlády a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka novinářům po jednání řekl, že většinou jsou to materiály, kde nebyly vypořádány zásadní rozpory. K některým bodům se ministři vrátí příští týden, jiné budou projednány až za měsíc.

Kabinet na měsíc přerušil například rozpravu o novele, která počítá s přesunem výplat zvláštního příspěvku pro horníky z firem na stát. Ministři nedotáhli do konce ani debatu o rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, vrátí se k ní příští týden. Odložen byl i plán vzniku čtyř průmyslových zón.

Vláda také odložila novelu, která by měla podrobněji upravit proces poskytování dotací a možnost odvolání neúspěšných žadatelů. Stejně naložili se strategií vlastnické politiky státu. Dokument navrhuje, aby stát neměl podíl ve firmách, kde má méně než deset procent.

Ministr Jiří Dinetsbier (ČSSD), který řídí vládní legislativu, zmínil, že ne zcela všechny ekonomické body dnes ministři odložili. Schválena byla transformace Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) na národní rozvojovou banku. Ministři schválili i vznik státní Hlavní báňské záchranné služby.

Podle Dienstbiera ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) sám návrh novely o rozpočtových pravidel stáhnul. Předpokládá, že se tak stalo na základě negativního stanoviska legislativní rady vlády. Ta konstatovala, že v jedné variantě je zákon neústavní a v druhé zcela chaotický, že by ještě spíše zhoršil nebo právně znejistěl účastníky řízení o poskytování dotací. „Takže ministerstvo financí by to mělo konečně dopracovat, tak aby byl použitelný, konzumovatelný a neohrožoval čerpání dotací," uvedl.

Dnešní jednání vlády označil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) na twitteru za „výživné". Babiš podle něj vyhrožoval rozpadem koalice. „Jo, ČSSD na nás útočí kvůli proběhlé volební kampani. Různým výrokům, které padly v rámci kampaně," napsal Babiš ČTK na dotaz, zda tak opravdu činil. Uvedl, že neuspěl s požadavkem na okamžité svolání koaliční rady. Bude příští týden.

Témata:  vláda Jiří ml. Dienstbier Pavel Bělobrádek

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy