Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Práce pro všechny? Vláda má plán

Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Praha - Zaměstnavatelé, odbory a zástupci vlády dnes jednali o širším otevření trhu práce a možnostech, jak dostat nezaměstnané na trh práce. Pomoci by mohly příspěvek na cesty za prací, rekvalifikace nebo vznik regionálních podpůrných projektů.

Vyplývá to z vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka. Dalším tématem jednání bylo čerpání peněz z fondů EU a problémy dopravních staveb.

Kvůli růstu ekonomiky a nedostatku uchazečů o práci žádají firmy zjednodušení a zrychlení vydávání pracovních povolení pro cizince. Podle odborů jde o citlivou věc.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula dnes uvedl, že odbory nepodpoří žádný nový projekt na přísun pracovníků z ciziny kromě již stávajícího projektu, který se týká pracovníků z Ukrajiny.

Nezaměstnanost v Česku v září klesla na 5,2 procenta ze srpnových 5,3 procenta. Bez práce bylo na konci měsíce 378.258 lidí, což je nejméně od prosince 2008. Volných míst je už téměř 141.000, více jich bylo naposledy v srpnu 2008. Podle Hanáka je použitelných na trhu práce 80.000 až 90.000 nezaměstnaných. "Hledáme hlavně technické zaměření," uvedl.

Témata:  zaměstnání nezaměstnanost

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy