Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protikuřácký zákon je znovu na stole: Někteří poslanci žádají jeho zmírnění

Kouření, ilustrační fotografie
Kouření, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Sněmovna bude opět projednávat takzvaný protikuřácký zákon a stejně jako minule se sešla spousta pozměňovacích návrhů. Některé z nich předlohu zmírňují.

Členové dolní budou moci uplatnit pozměňovací návrhy ve druhém čtení vládní předlohy, které je plánováno na úterý příštího týdne.

Hned čtyři pozměňovací návrhy ke zmírnění zákazu kouření v restauracích podal Jan Klán (KSČM). Ve dvou z nich chce výjimky z restrikce pro menší podniky, konkrétně ty, v nichž činí plocha pro návštěvníky méně než 60 metrů čtverečních, nebo 80 metrů čtverečních. Provozovatelé by si mohli vybrat, zda bude jejich zařízení kuřácké, nebo nekuřácké.

Klán chce nabídnout poslancům i další možnost, podle nichž by výjimku ze zákazu kouření měly podniky, v nichž je více než polovina plochy určena nekuřákům a je striktně oddělená od prostor pro kuřáky. Poslední Klánův návrh by prakticky umožnil vznik kuřáren.

Naopak Rom Kostřica (TOP 09) navrhuje třeba zpřísnění navrhovaného zákazu kouření v zoologických zahradách. Zrušil by možnost zřizovat v nich vyhrazená místa pro kuřáky. Nyní navrhovaná formulace by totiž provozovateli umožnila vyhradit ke kouření celý vnější prostor zoo, poukazuje poslanec. Kostřica by zakázal kouření i ve věznicích kromě vymezených míst mimo jejich budovy.

Vládní předloha by měla omezit i alkohol. Poslanec Radek Vondráček (ANO) prosazuje úpravu, která by rušila povinnost hostinských nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než nejlevnější alkoholický nápoj o stejném objemu. Ani tento návrh už dřív nepodpořil zdravotnický výbor. Nevyslyšel argumenty kritiků, že povinnost povede jen k tomu, že kohoutkovou vodu zpoplatní i restaurace, v nichž je teď zadarmo.

Témata:  kouření zákony Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy