Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina se bojí Ruska. Většina Ukrajinců ale věří v návrat Krymu, tvrdí analytik

"Bospor Kerčský"
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Konference Forum 2000 v Praze se účastní také přední ukrajinský analytik Jevhen Hlibovyckyj. Většina Ukrajinců podle něj nadále věří, že Krym bude opět součástí Ukrajiny. Může to trvat dlouho, ale není to ztracený případ.

Od takzvaného Majdanu na začátku roku 2014 se Ukrajina podle Hlibovyckého výrazně mění. "Myslím, že je to začátek nového společenského pořádku. Někteří lidé to přijímají bolestně, jiní to berou nadšeně," uvedl v rozhovoru peo ČTK.

"Řekl bych, že na Ukrajině byla v roce 2013 malá menšina lidí, kteří byli velmi nadšení ohledně evropského směřování země. Většina lidí neměla s touto evropskou volbou problém, a pak tam byla pasivní menšina, která tomu aktivně nijak neodporovala," popisuje předrevoluční situaci. Dodal, že jeho země není homogenní, takže názory na současný vývoj se mezi obyvateli liší. Dění posledních měsíců ale podle něj národ stmelilo.

Každá ukrajinská generace podle něj prožívala svou vlastní katastrofu. "Někdy absolutně zničující, jako byl hladomor či druhá světová válka, někdy méně viditelné. Byl tu ale i Černobyl, pak šok z počátku 90. let, kdy tehdejší generace netušila, jak žít v tržním hospodářství," řekl.

"Druhou otázkou je kvalita institucí, které na Ukrajině máme. Naše instituce jsou tradiční ze sovětské éry, která už na Ukrajině nevládne. Musíme je proto nahradit novými. Mnoho lidí v této souvislosti pociťuje určitou dezorientaci a cítí se ztraceni v tom, kam jdeme," podotkl.

Ukrajina podle něj může být kdykoli napadena Ruskem. "Jsme svědky toho, že dohody podepsané s Ruskem nejsou dodržovány, takže nemůžeme vyloučit žádné scénáře včetně těch hrůzných," říká. "Tento konflikt bude trvat tak dlouho, dokud bude pokračovat politika Vladimira Putina a jeho věrných. A nemusí to nutně znamenat, že se tato politika změní, až Putin odejde z funkce," uvedl.

"Musíme být ve střehu a schopni bránit sebe i sousedy západně od nás, jako je Česká republika," dodal.

Pokud jde o situaci na okupovaném Krymu, podle sociologů většina Ukrajinců věří, že poloostrov bude opět součástí Ukrajiny. Pozitivní podle něj je, že se o situaci v oblasti stále hovoří. "Krymští Tataři se stávají v určitém smyslu novými Tibeťany," uzavírá.

Témata:  Ukrajinská krize Krym

Související

Aktuálně se děje

20. září 2024 15:11

Hvězdný týden: Ryan Reynolds září v New Yorku, Heidi Klum a Vergara na červeném koberci a mnoho dalších

Usměvavý Ryan Reynolds okouzlil New York, zatímco Heidi Klum zazářila na červeném koberci! Celebrity mají za sebou další pracovní povinnosti. 

Zdroj: Adam Skála

Další zprávy