Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skončí protiimigrační strany? Politolog analyzuje výsledky voleb

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Protiimigrační hnutí v posledních volbách propadly. Jediného úspěchu se dočkala koalice SPD a SPO, která získala v krajských volbách pět procent hlasů, ostatní strany ale nedosáhly nijak závratného úspěchu. Znamená to jejich konec?

"Ty strany neuspěly z několika důvodů. Ten první je, že jich je příliš mnoho a vzájemně si tříští síly. Kromě toho téma imigrace je už značně vyčerpané jako moment, který rezonuje. Navíc se dostalo do programu těch zavedených stran, takže řada lidí ztratila důvod volit malé strany," řekl Českému rozhlasu politolog Jan Charvát.

Neúspěch radikálních stran ale podle něj neznamená, že by část společnosti nepodporovala radikální řešení problému. "Ti lidé vnímají politiku spíš emotivně, jako něco špatného, a proto nechtějí jít volit. Říkají si: Já obyčejný člověk nemůžu udělat nic. Stejně za mě rozhodne někdo jiný," dodal.

Nezájem lidí podle Charváta může v budoucnosti umožnit nástup případných autoritativních vládců. "V případě, že k volbám chodí malý počet lidí, může zvítězit ten, kdo dokáže zmobilizovat i malou skupinu tak, aby mu ty hlasy odevzdala," obává se.

Podle politologa mají lidé mají pocit, že jejich pocity nejsou tak naplněné, jak jim bylo slibováno. "Vidíme nástup generace kolem čtyřiceti let. Teď podlehli tomu pocitu, že tvrdě pracují a mají z toho jen hromadu složenek ve schránce. Ten pocit, že někdo dostává něco, co vy jste nedostali, je pro ně nesmírně iritující," vysvětlil.

Témata:  volby uprchlíci

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy