Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povolá Česko armádu do boje proti IS? Návrh má zelenou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Army.cz

Praha - Vyslání českých vojáků do Iráku před časem schválila vláda, dnes misi podpořil také branný výbor Sněmovny. Definitivně ale rozhodnou až obě komory parlamentu.

Celá mise, do které se v jednom okamžiku zapojí maximálně 30 vojáků, by měla trvat do konce roku 2018.

Výbor zasedl mimořádně. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) za tím stojí "jistá urgence". Vedení ministerstva a armády by totiž chtělo zdravotnickou jednotku do země vyslat už do dvou měsíců. V Iráku budou působit v rámci americké polní nemocnice asi 70 kilometrů jižně od Mosulu.

Podle Stropnického je vyslání zdravotníků důležité vojensky i politicky, posílí roli Česka v boji proti Islámskému státu. Vyslání 30 vojáků by mělo stát maximálně 167 milionů korun.

Zdravotnickou jednotku bude tvořit 17 vojáků, na místě bude šest měsíců bez rotace. Poté by ji mohli vystřídat další kolegové. Armáda počítá s vysláním týmu, ve kterém by byli zastoupeni chirurgové, anesteziolog i zdravotní sestry.

Témata:  Armáda České Republiky Martin Stropnický Irák

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy