Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruské velvyslanectví chce vydat Rusku hackera zatčeného v Česku

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Ruské velvyslanectví v Praze naléhá, aby byl mezinárodně hledaný hacker zadržený v Česku vydán Rusku. O ruského občana má ale zájem také Washington.

Dopadení údajného ruského hackera v Praze se stalo jednou z hlavních zpráv v ruských médiích. Čeští policisté podle úterní informace policejního prezidia zadrželi ve spolupráci s FBI ruského hackera, který údajně napadal cíle v USA. Po zadržení muž zkolaboval a musel být hospitalizován.

Jeho vydání do USA posoudí pražský městský soud. Pokud ho pravomocně povolí, rozhodne ministr spravedlnosti. Žádost o vydání zatím ministerstvo podle mluvčí Terezy Schejbalové neobdrželo.

"Velvyslanectví bylo oficiálně vyrozuměno o zadržení ruského občana v Česku. Ve vyrozumění se uvádí, že zadržení se uskutečnilo na žádost soudu jednoho ze států USA. Velvyslanectví podniká veškeré kroky na obranu zájmů ruského občana. Spolupracujeme s jeho advokátem," řekl mluvčí velvyslanectví Alexej Kolmakov. "Ruská strana odmítá uskutečňovanou praxi exteritoriální jurisdikce, vnucovanou Spojenými státy celému světu. Trváme na předání zadrženého ruského občana Rusku," zdůraznil diplomat.

V minulosti Moskva ostře protestovala proti zadržení a vydání svých občanů americké justici, ať šlo o obchodníka se zbraněmi Viktora Buta či pilota Konstantina Jarošenka, který byl v USA odsouzen za pašování drog. But byl zadržen v roce 2008 v Thajsku, když padl do léčky zosnované americkými agenty. V USA si má podle rozsudku z roku 2012 odsedět 25 let.

Témata:  hackeři Rusko USA

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy