Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Herman by měl opustit vládu. Novináři lžou, velmi mě to pobouřilo, burcuje Ovčáček

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Hradní mluvčí Jiří Ovčáček vystoupil v pořadu Dvacet minut Českého rozhlasu – Radiožurnál. Řeč přišla na jeho ostrá vyjádření z poslední doby – ať už šlo o zpoždění při cestě na Slovensko, nebo ministra kultury Daniela Hermana.

Lidé se často ptají, zda Ovčáčkovy komentáře na sociálních sítích zastupují jeho názory, nebo názory prezidenta Miloše Zemana. „Reprezentuji názor pana prezidenta," potvrzuje Ovčáček. Třeba kritika, která se týká Hermana, je podle něj kritika, kterou by řekl i sám prezident.

„Něco jiného jsou soukromá setkání, něco jiného je zcela legitimní shromáždění občanů na Hradčanském náměstí na podporu dalajlamy, něco jiného ale je, když se s dalajlamou sejde představitel vlády ještě na půdě ministerstva a za lesku fotoaparátů a ve světle televizních kamer," říká.

Připomněl také, že Herman je členem koaliční vlády premiéra Bohuslava Sobotky, a tato koaliční vláda podniká kroky ve vztahu k Čínské lidové republice, ve směru strategického partnerství má zájem na investicích a dobré spolupráci s Čínou. „Pan ministr porušil jednotnou linii zahraniční politiky české vlády, což je věc, která byla mylně vytýkána prezidentu Zemanovi," nebral si servítky mluvčí.

Čína podle něj podobné kroky vnímá negativně, prohlášení ale prý neříká vůbec nic nového. „Je to stejné, jako kdyby Česká republika prohlásila, že je členem Evropské unie," vysvětloval Ovčáček. Pokud se prý chce Herman setkávat s dalajlámou, měl by vládu opustit.

„Jestliže nesouhlasí s její zahraniční politikou, je to na jeho zvážení a já určitě nebudu pana ministra k ničemu vyzývat," dodal s tím, že se představitelem exilové vlády, narušil jednotnou linii zahraniční politiky České republiky. Připomněl také, že Česko uznává územní celistvost Číny.

Ve chvíli, kdy mluvil v rozhlase, podle něj na Hradě jednal Zeman s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem o návštěvě dalajlámy. Podle mluvčího je odvážné se s někým setkat a být za to kritizován, zatímco teď společnost sleduje „mediální chvalozpěvy" na Hermana.

Kromě dalajlámy a Číny pak přišla řeč i na pozdní příchod české delegace v čele se Zemanem na  státní pohřeb prvního slovenského prezidenta Michala Kováče. Mluvčí zopakoval, že za pozdní přílet na Slovensko může silný protivítr, kvůli kterému malé letadlo nemohlo letět předpokládanou rychlostí. V minulých dnech také vinu sváděl na letecké dispečery, ti ale jakkoliv pochybení odmítli.

Nakonec se pustil do novinářů. „Pan prezident byl pozván na kondolenci v 11:35. To, co se objevilo v médiích, jsou prostě lži. To zpoždění v žádném případě nezpůsobil pan prezident. Pan prezident se přesně držel informací, které dostal od protokolu. Velmi mě pobouřilo, když jsme se v některých médiích dočetli, že pan prezident nestihl pohřeb. To je prostě lež," bránil svého šéfa Ovčáček.

Témata:  Jiří Ovčáček Miloš Zeman

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy