Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda schválila povýšení šéfa vězeňské služby. Zeman je proti

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda na svém pondělním zasedání schválila navrhl ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), aby byl 28. října ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal povýšen na generálmajora. Prezident Miloš Zeman je ovšem proti.

Zdroj blízký ministerstvu spravedlnosti ČTK sdělil, že Hrad o svém rozhodnutí nepovýšit brigádního generála Dohnala informoval zatím neoficiálně a bez udání důvodu. Server Česká justice Zemanovo rozhodnutí spojuje s tím, že Pelikán ve středu otevřeně kritizoval pročínské vyjádření prezidenta.

Prezident nevyhoví ani druhému Pelikánovu návrhu, podle nějž se měl stát Dohnalův náměstek Simon Michailidis brigádním generálem.

"Jména nových generálů budou oznámena veřejně 28.10. ve 13:45 na Hradě. Do té doby nebudeme poskytovat žádné komentáře," napsal Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Mezi dalšími kandidáty na generálmajory je šéf hradní vojenské kanceláře Jan Kaše, velitel vzdušných sil Jaromír Šebesta a poradce náčelníka generálního štábu Jiří Verner. Generály by se měli stát náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek nebo náměstek ředitele hasičů Slavomír Bell.

Témata:  Miloš Zeman Petr Dohnal

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.