reklama

"Migrace je tak zásadní problém, že to nelze řešit z národní úrovně," řekla ve Sněmovně česká eurokomisařka. Evropské návrhy jsou širší než kvóty pro přerozdělování imigrantů mezi členské státy, poznamenala. Zmínila zostření kontroly vnější schengenské hranice nebo lepší návratovou politiku.

Jourová připomněla, že automatický mechanismus pro přerozdělování uprchlíků zpochybňovala. "Nikdo mi za to hlavu netrhal. A jsem ráda, že se bavíme o dobrovolném konání států v rámci solidarity," podotkla eurokomisařka.

Jourová před poslanci vypočítala výhody, které Česko vstupem do Evropské unie získalo, včetně peněz z fondů. Zároveň ale zdůraznila, že Česko není v Evropě pouze kvůli těmto dotacím. "Evropa se nemůže jen vyplácet," podotkla.

"Všechny nás otravuje byrokracie, délka procesů," řekla. Na druhou stranu se eurokomisařka ohradila proti tvrzením Evropská komise předkládá nesmyslné množství nesmyslných předpisů. "My máme heslo, že máme regulovat jen velké věci, kde máme silnou kompetenci," zdůraznila.

Jourová na závěr řekla, že v Bruselu jsou některé záležitosti vnímány jinak než v Česku. "Nejsem schopna vysvětlit velikost Járy Cimrmana," uvedla.