Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšší sazba důchodových odvodů nebude, slíbila Marksová

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD) dnes při interpelacích ve Sněmovně uvedla, že její úřad nebude navrhovat vyšší sazbu odvodů na důchod pro bezdětné lidi.

Upravený plán však stále předpokládá, že by klesly odvody rodičům dvou a více dětí. Ministerstvo svůj předloží záměr vládě a koaliční radě.

Znevýhodnění bezdětných bylo podle ministryně na základě připomínkového řízení upraveno. „Návrh, který půjde do vlády a na koaliční radu, je dán tak, že pro bezdětné a pro ty, co mají jedno dítě, se nic nemění," řekla Marksová na dotaz Zuzany Šánové (ANO), která poukázala na to, že by tito lidé byli trestáni.

Marksová ale naopak háhila plán zvýhodnit na odvodech lidi s dvěma a více dětmi. „Ti, kdo mají děti, jsou na tom finančně nesmírně biti. A oni táhnou naši budoucí generaci, která tady bude platit důchody, bude tady platit daně," uvedla. Státní výdaje na podporu rodin s dětmi podle ministryně od roku 1989 zásadně klesly. „A teďka je s bídou dotahujeme na situaci na začátku 90. let," dodala.

Plán by zvýhodnil jen ty lidi s dvěma a více dětmi, kteří pracují a důchodové pojištění odvádějí. Marksová taky uvedla, že by se nebránila zrušení nynějšího ohraničení odvodů pro lidi s vysokými příjmy. Obává se ale, že v současné koalici by s takovým návrhem narazila.

Témata:  Michaela Marksová-Tominová důchody

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy