Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyloučit Turecko z NATO? Své závazky plní, uvedl Petr Pavel

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Praha – Přestože existují důvody ke znepokojení, Turecko dodržuje své alianční závazky a situace není tak daleko, aby se mělo uvažovat o jeho vystoupení z aliance. Uvedl to dnes šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel.

„Můžeme být samozřejmě znepokojeni vývojem v Turecku," řekl Pavel dnes k otázce vývoje v Turecku po nedávném puči. „A myslím, že v řadě věcí právem, protože ne všechna opatření, která dnes turecká vláda a turecký prezident provádějí, jsou v souladu s tím, co považujeme za demokratické," řekl.

Zároveň prý ale Turecko stále jako člen NATO plní své alianční závazky. „Jsou tady určité důvody, především v politické části, ke znepokojení, ale není situace tak daleko, že bychom měli uvažovat o případném vystoupení Turecka z aliance nebo o případném větším prohloubení vztahů mezi Tureckem a Ruskem," dodal Pavel.

Sbližování s Ruskem je podle něj mnohem více spíše o vytvoření určitého tlaku, aby si Turecko zlepšilo svou vyjednávací pozici, než o skutečném spojenectví. „Protože Turecko si je dobře vědomo výhod, které mu plynou ze členství v alianci," poznamenal Pavel.

K vývoji v Turecku se s pochybami vyjádřil také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Můžu mít tisíc pochybností, co se tam stalo, když po puči máte za tři dny k dispozici seznamy 55.000 pučistů. To je pro mě prapodivné," přiznal.

Řeč přišla také na americké prezidentské volby. Pavel odmítl to, že by mělo být případné zvolení Trumpa hrozbou pro NATO. V březnu Trump známý kontroverzními výroky mluvil o tom, že NATO, které vzniklo jako protiváha sovětské moci, je překonané. V červenci pak naznačil, že USA nemusí přispěchat k obraně napadených aliančních členů, kteří neodvádějí dostatek peněz na armádu.

„Předvolební rétorika se většinou liší od toho, jaká pak politika ve skutečnosti je," řekl Pavel. Trump by se podle něj musel po zvolení vejít "do určitého rámce", který je už ve Spojených státech nastavený. Možná by tak prý došlo ke změnám v postoji USA, ale ne tak dramatickému, jak Trump v kampani říkal. S částí argumentů Trumpa prý naopak souhlasí. A to především v tom, že by se evropské členské státy měly více podílet na společné obraně.

Témata:  Petr Pavel Turecko Milan Chovanec NATO (Severoatlantická aliance)

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy