Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci schválili kratší lhůtu pro ohlašování přepravy výbušnin

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes schválila novelu, podle níž se má lhůta pro ohlašování přepravy výbušnin až na jednu výjimku zkrátit z jednoho dne na jednu hodinu.

Poslanci ve vládní předloze, kterou nyní dostane k projednání Senát, provedli jen drobné úpravy.

Dosud musí podnikatelé policii ohlašovat přepravu výbušnin alespoň 24 hodin před jejím uskutečněním a nejpozději do 12:00 posledního pracovního dne před jejím uskutečněním. Lhůta 24 hodin nově zůstane zachována pro dovoz výbušnin do ČR vozidly bez zařízení, které umožní sledování jejich polohy. V ostatních případech má nově stačit hodina, a to například i pro přepravu výbušnin nespotřebovaných při trhacích pracích.

Předkládaný materiál počítá naopak s prodloužením doby, po kterou budou muset organizace, které s výbušninami nakládají, vést k jednotlivým výbušninám evidenci. Nově ji stanovuje na deset let ode dne získání místo dosavadních tří roků.

Novela také upravuje zacházení s neznačkovanými plastickými výbušninami. Dotčené organizace budou smět zacházet jen s takovými plastickými trhavinami, které obsahují detekční látku. Výjimka bude platit například jen pro kriminalistické účely, výcvik v detekci trhavin nebo pro vědecký výzkum. K tomu ale bude zapotřebí povolení Českého báňského úřadu.

Témata:  výbušniny Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákony

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy