Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kardinál Duka dnes sloužil mši za oběti heydrichiády

Dominik Duka
Dominik Duka
Foto: www.cuni.cz

Praha - Čtením téměř tří stovek jmen začala dnes v poledne v chrámu sv. Víta na Pražském hradě mše za oběti heydrichiády.

Před oltářem planulo za každého člověka zavražděného nacisty v pomstě za atentát na Reinharda Heydricha 294 svící a v lavicích seděli jejich potomci a příbuzní. Kardinál Dominik Duka ty, kdo nezištně pomáhali parašutistům při jejich úkolu zlikvidovat zastupujícího říšského protektora, označil za skutečnou elitu národa.

Mezi jména často zněla příjmení napovídající, že šlo o celé rodiny. "Byla to rodina, opravdová láska matky a starost otce, která je vychovala a vychovala je v čestné a statečné, to je skutečná elita národa," uvedl kardinál.

"Každá svíce představuje jeden zmařený život. Ten, který toho byl příčinou, vstoupil do tohoto prostoru, aby symbolicky uchvátil korunovační klenoty, a toto své gesto považoval za ponížení našeho národa," připomněl Duka historku, jež se traduje o tom, jak si Heydrich nasadil na hlavu svatováclavskou korunu.

Tyto svíce nám říkají, že jejich oběť vrátila této zemi její důstojnost a otevřela cestu k plné svobodě, řekl. Zavraždění byli spolupracovníky a mnozí z nich také příbuznými vojáků československé zahraniční armády ve Velké Británii, kteří v letech 1941 a 1942 jako parašutisté přišli do okupované vlasti. Členové výsadkářské skupiny Anthropoid provedli atentát na zastupujícího říšského protektora a jednoho z hlavních architektů holokaustu Heydricha 27. května 1942.

Témata:  Dominik Duka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy