Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman souvislost mezi neudělením vyznamenání a dalajlamou popřel, poukázal Babiš

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lány (Kladensko) - Prezident Miloš Zeman dnes místopředsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO) potvrdil, že požádal ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), aby zrušil schůzku s dalajlamou. Popřel prý ale, že by věc spojil s oceněním jeho strýce Jiřího Bradyho.

Babiš to dnes řekl novinářům po schůzce s prezidentem na zámku v Lánech. Hnutí ANO se podle něj poradí, jak bude postupovat ve věci ocenění Bradyho. Pokud mu Hrad vyznamenání slíbil, jeho neudělení by bylo nepřijatelné, řekl Babiš.

"Samozřejmě považuju za velmi nešťastné a je mi líto vůči panu Bradymu, že k tomu došlo, je to velice nešťastná situace," řekl Babiš ke sporu o neudělení údajně slíbeného řádu T. G. Masaryka Bradymu. Podle Babiše je potřeba, aby Hrad obhájil svoje stanovisko.

Zeman ministrovi financí řekl, že dostal 586 žádostí o vyznamenání a že je dá jen 31 lidem. Pokud někdo podle Babiše Bradymu vyznamenání slíbil, je potřeba, aby ho dostal.

"Na druhou stranu je potřeba vědět, jestli to někdo slíbil nebo neslíbil a pan prezident říká, že to nemá nic společného s dalajlamou, ale zároveň potvrzuje, že žádal pana Hermana, aby se nepotkával s panem dalajlamou," řekl Babiš.

Témata:  Miloš Zeman Andrej Babiš Jiří Brady 1

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy