Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šabatová objevila u sociálně-právní ochrany dětí 35 pochybení

Anna Šabatová
Anna Šabatová
Foto: Reprofoto ČT

Brno - Kancelář veřejného ochránce práv letos do konce září prošetřovala 63 stížností na práci orgánů sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a v 35 případech zjistila pochybení.

Nejčastěji šlo o zanedbání práce s rodinou, jak dnes řekla ČTK mluvčí kanceláře Iva Hrazdílková. Za roky 2014 a 2015 prošetřovala kancelář 142 stížností na práci OSPOD a pochybení zjistila v 77 případech.

Jak mluvčí sdělila, ve většině letošních případů se vyskytlo víc problémů najednou. Kromě zanedbání práce s rodinou šlo například také o nedostatečnou činnost OSPOD jako kolizního opatrovníka dítěte u soudu. OSPOD také podle mluvčí ne vždy zjišťuje názor dítěte na uspořádání jeho poměrů a nebo ho nedostatečně informuje o průběhu, smyslu a důsledcích soudního rozhodování na jeho život.

"Orgánům sociálně-právní ochrany dětí rovněž často vytýkáme, že nejsou směrem k soudu dostatečně aktivní v hájení zájmu dítěte. Že například nenavrhují úpravu styku rodičů s dítětem, nenavrhují vyhotovení znaleckých posudků a ponechávají tyto záležitosti zcela na úvaze soudu," uvedla Hrazdílková.

Jak doplnila, situaci nelze posuzovat jen z čísel. Případy, které orgány sociálně-právní ochrany dětí řeší, jsou podle ní čím dál komplikovanější a vyhrocenější a k pochybením v nich přesto častěji nedochází, než dochází.

Témata:  Anna Šabatová děti

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy