reklama

Jejich provozovatelé tvrdí, že o hosty nemají nouzi a svého rozhodnutí vylepit na vstupní dveře nálepku informující příchozí o zákazu kouření s odstupem času nelitují, zjistila ČTK.

V celé zemi je v současnosti podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václava Stárka minimálně 60 procent restaurací buď nekuřáckých, nebo mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

"Ty nové, které vznikají, už jsou vesměs všechny nekuřácké," uvedl Stárek. Připravovaný protikuřácký zákon, který budou v úterý projednávat poslanci, bude mít podle něj negativní vliv jen na podniky, kde jídlo není prvořadé, jako bary nebo pivnice. Poškodit by to mohlo i malé venkovské hospody, dodal.

Nekuřácké jsou hlavně provozovny primárně zaměřené na jídlo nebo například kavárny. Podniky, které nabízejí spíše konzumaci alkoholu, zůstávají většinou kuřácké nebo nabízejí alespoň oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Podle většiny provozovatelů by možnost volby měla ale zůstat. "Hosté ať si vyberou, kam půjdou," poznamenal Oto Novák, který už čtvrt století provozuje oblíbenou restauraci Porta Café nedaleko liberecké radnice.

Je přesvědčen o tom, že obyčejné pivnice v okrajových částech měst nebo na venkově může úplný zákaz kouření zlikvidovat. Podle některých je také nefér nyní zakazovat kouření v podnicích, které investovaly spoustu peněz do kvalitní vzduchotechniky.