Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žalobci pochybili při informování o výslechu Tuhého, tvrdí Zeman

Tomáš Tuhý
Tomáš Tuhý
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal minulý týden kárnou žalobu na jednoho pracovníka Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Uvedl to v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Chyboval podle něj tím, že v červnu informoval média o výslechu policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho.

Veřejnost se o jejich předvolání k podání vysvětlení v souvislosti se spornou policejní reorganizací dozvěděla dříve než policejní funkcionáři.

O předvolání dvou policejních funkcionářů informoval v červnu Českou televizi náměstek olomouckého vrchního žalobce Pavel Komár. Žalobci si v té době ověřovali, zda skutečným cílem změn v klíčových policejních útvarech není místo zlepšení jejich práce spíš snaha odstranit ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu.

Šlachta kvůli změnám odešel, jeho útvar se poté stal součástí Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Zeman v České televizi řekl, že si ve věci nechal na začátku září provést takzvaný dohled. Podle něj dospěl k tomu, že předvolání Tuhého a Laubeho bylo odůvodněné, protože bylo podepřeno o spisový materiál. "Byly dány důvody, aby byli tito funkcionáři předvoláni, nebyla to svémoc," uvedl Zeman.

Témata:  Pavel Zeman státní zástupci Tomáš Tuhý

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy