Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kroměřížská výzva zuří. Nelíbí se jí prohlášení k Číně

Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Občanská iniciativa Kroměřížská výzva požaduje mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu kvůli prohlášení ústavních činitelů o oficiální politice vůči Číně vydaném po setkání některých politiků s dalajlamou.

Podle iniciativy je prohlášení svévolný zahraničně politický krok, který odporuje preambuli Ústavy České republiky. Vrcholní představitelé orgánů státní moci podepsali prohlášení bez pověření těchto orgánů, upozorňují signatáři Kroměřížské výzvy.

Otevřený dopis, v němž požadují vyšetření postupu ústavních činitelů během návštěvy dalajlámy, odeslali předsedům všech poslaneckých klubů obou komor Parlamentu ČR. ČTK má dopis k dispozici.

"Vyzýváme poslance a senátory, aby uvedené ústavní činitele pohnali k odpovědnosti a dali jim jasně najevo, že se mají chovat jako představitelé suverénního demokratického státu, založeného na respektu k lidským právům, a že mají postupovat v souladu s ústavně zakotvenou orientací zahraniční politiky na spolupráci s evropskými a světovými demokraciemi," stojí v dopise.

Zákonodárce Kroměřížská výzva zároveň žádá, aby iniciovali důkladné vyšetření veřejně proneseného podezření, že příklon ČR k politickým zájmům Číny je údajně motivován snahou opatřit finanční zdroje některým politickým subjektům a ústavním činitelům pro blížící se parlamentní a prezidentské volby.

Témata:  H. H. Dalajlama Kroměřížská výzva

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy