reklama

Novinářům to řekli na ruzyňském letišti dnes krátce po příletu do České republiky. Telefonát se podle Bradyové uskutečnil 12. října a informace o vyznamenání zazněla jasně, řekla. Brady je strýc ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Ten tvrdí, že mu prezident Miloš Zeman řekl, že Brady bude vyznamenán, pokud se Herman nesetká s tibetským duchovním dalajlamou. Hrad to popírá.

Brady původně oznámil, že se telefonát uskutečnil 14. října. Dnes informaci jeho žena opravila, datum podle svých slov zkontrolovala na mobilním telefonu.

"Bylo nám oznámeno, že pan Brady dostane řád T. G. Masaryka, že ta ceremonie je 28. října a dostali jsme detaily, kolik lidí si na to může pozvat, kdy to začne, jak to bude všechno probíhat," řekla Bradyová. Šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta, který jim informaci telefonicky předával, se ptala, zda přijde ještě nějaká informace písemně. Odpověděl prý, že nikoli. Detaily, které potřebují vědět, se měli dozvědět v pondělí 24. října, včetně například toho, kdo pro ně přijede. Oznámení o udělení řádu podle ní zazněla zcela jasně.

Brady dodal, že byli požádáni o diskrétnost, aby nikomu o udělení řádu neříkali. O neudělení ocenění je nikdo dosud oficiálně neinformoval, dozvěděli se to z novin. Brady zároveň řekl, že věděl o tlaku na Hermana, aby se nesetkával s dalajlamou. "Ale detaily jsme nevěděli," poznamenal.

Skutečnost, že mu řád nemá být udělen kvůli ministrově schůzce s tibetským duchovním, označila Bradyová za překvapující. "Pro nás je Česká republika, kromě toho, že je to pro nás domov, demokratická země. A proto jsme si nedovedli představit, že něco takového by se mohlo v demokratické zemi stát," řekla. Dodala, že vždy, když se někde děje nějaké bezpráví, lidé by se měli ozvat. Zopakovala slova Bradyho z minulosti, že kdykoli se děje něco špatného a lidi mlčí a myslí si, že se jich to netýká, tak vždy z toho vznikne ještě mnohem větší zlo, což se v minulosti stalo opakovaně. "To mi nejvíc vadilo za druhé světové války, že když jsme šli do Terezína, Osvětimi a tak dále, lidé se odvraceli. Myslel jsem, že dnes už je jiný svět," řekl Brady.