reklama

Osmaosmdesátiletý Brady, který prošel nacistickými koncentračními tábory Terezínem i Osvětimí a celý život o hrůzách holocaustu píše a přednáší po celém světě, v neděli večer přiletěl do Prahy.  Společně se svou ženu na letišti prohlásil, že Hrad jim 12. října oznámil udělení řádu T. G. Masaryka.

Ministr kultury Herman dál trvá na tom, že mu prezident Miloš Zeman řekl, že Bradybude vyznamenán, pokud se Herman nesetká s tibetským duchovním dalajlamou. Hrad to popírá. V sobotu premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že Zeman by se měl zachovat jako státník a Bradyho vyznamenat, jinak bude z 28. října „festival hradní malosti a české rozhádanosti".

Hermana i další politiky za jejich vyjádření Ovčáček na sociálních sítích hlasitě kritizoval. „Už to chápu. Pro ministra Hermana neznamená 28. říjen nic a proto se tento státní svátek rozhodl co nejvíce pošlapat svými zkazkami," spustil mluvčí. Herman by si podle něj měl přestat hrát na oběť. „Dožadoval se pozornosti. Na panu prezidentovi si vyžádal setkání, které se uskutečnilo 27.9.," napsal na Twitetru.

Celý poprask kolem údajného neudělení ocenění považuje za akci namířenou proti Zemanovi. „Pražská kavárna se děsí březnového rozhodnutí pana prezidenta. Jednoduché a jasné vysvětlení, proč nyní kampaň proti panu prezidentovi," myslí si Ovčáček s odkazem na Zemanova dřívější slova, kdy slíbil, že se do března rozhodne, jestli bude znovu kandidovat.

Řada politiků a osobností veřejného života už ohlásila, že kvůli případu na Hrad 28. října nepůjde. Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN) organizuje alternativní akci na Staroměstském náměstí. Akci by měli přijít na Staroměstské náměstí podpořit například Herman, ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), Petr Pithart či kandidát na prezidenta Michal Horáček.

„Manifestace Pražské kavárny. Halík, Herman, Horáček, Pithart, neziskovky. Budou pánové promlouvat ze stejného balkonu jako Kléma?" komentoval to mluvčí Hradu. „Prezidentská kampaň M. Horáčka, s podporou P. Pitharta, D. Hermana, P. Gazdíka, T. Halíka, ČST Praha a HN bude zahájena 28.10. na Staromáku," rýpnul si. „„Kampaně bývají u nás špinavé. A tak v tradici 50. let "osobnosti" varují hosty před pomyslnou uličkou hanby, pokud půjdou 28.10. na Hrad."

„Pan prezident obdržel 586 žádostí o vyznamenání. 28.10. ocení zhruba 30 skvělých osobností. Kavárnu ale zajímá jen ministrova přízeň," vypočítává Ovčáček.

Ovčáček také na podporu Miloše Zemana založil na Facebooku stránku. „Spustil jsem novou FB stránku k 28.10. Prosím všechny lidi dobré vůle o podporu v boji s nenávistí," vyzval občany.

Už teď je jasné, že kauza bude silně rezonovat o tento týden, „25.10. v 11:30 hod. zazní na mé tiskové konferenci zásadní vyjádření pana prezidenta ke státnímu svátku 28.10. Nenávisti je třeba říci NE," předem avizuje mluvčí.