Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jourová žádá českou vládu o podporu pro svůj návrh vzniku instituce evropského prokurátora

Věra Jourová
Věra Jourová
Foto: European Union

Praha - Dnešního zasedání vlády se účastní také eurokomisařka Věra Jourová. Požádala ministry o další podporu pro svůj návrh vzniku instituce evropského prokurátora.

Smyslem úřadu evropského prokurátora podle Jourové je, aby pracoval na "velkých věcech, které nemůže dělat stát". Podle prvních odhadů Evropské komise by úřad měl za plného fungování stát asi 26 milionů eur ročně.

Ve Strakově akademii hovořila politička i o přípravě evropské legislativy na příští rok. Před novináři zdůraznila, že v plánu evropské legislativy drží linii střídmosti. Oproti předchozímu období předkládá o 80 procent méně návrhů. "Připravujeme jen zásadní věci, které trápí celou Evropu," uvedla.

Ministry dnes Jourová informovala také o své roli v dění kolem aféry Dieselgate automobilového koncernu Volkswagen a o aktuálních jednáních Bruselu a Kanady o dohodě CETA, kterou zabrzdil nesouhlas belgického Valonska.

Témata:  Věra Jourová vláda EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy